Jelenlegi hely

Pápa

A 32 000 lakost számláló Pápa - Magyarország egyik legszebb barokk kisvárosa - a Bakony és a Kisalföld találkozásánál terül el, a régió kulturális-, gazdasági- és idegenforgalmi központja.

Történelmi város első írásos emléke 1061-ből való. Jelentőségét, fejlődését mutatja, hogy már a XIV. században polgári kiváltságokkal felruházott város, majd a következő század elejétől mezőváros.
Megtelepedett itt előbb a ferences, majd a pálos rend. A késői középkorban a protestantizmus legjelentősebb központja a Dunántúlon. 

A templomok városának is nevezik, hiszen 13 szebbnél szebb templommal büszkélkedhet.

A város egyik jelképe a Fő téren álló Nagytemplom, amely 1774-1786 között épült Fellner Jakab tervei szerint, és Franz Anton Maulbertsch mennyezetfreskói díszítik.
A Fő utcán áll a pálosok által épített, majd a bencések otthonául szolgáló "fehér templom" (Nagyboldogasszony templom), amely 1744-ben készült el. Berendezése rendkívül értékes, egyedi fafaragásokkal díszített. Előterében található a XVII. századból való ún. "Szerecsen Krisztus".
ferencesek temploma (Kisboldogasszony templom) a Barát utcában van, 1678-1680 között épült.

Pápa a XVI. század óta a dunántúli reformátusság központja: híres kollégiumát 1531-ben alapították. Szellemi kisugárzása azóta meghatározó a város életében.

Pápát iskolavárosként is számon tartják. A kollégium jelenlegi épületét 1895-1899 között emelték, ma ebben működik a hat- és négyosztályos gimnázium, és a Pápai Református Gyűjtemények intézményegyüttese (könyvtár, levéltár, múzeum). A Petőfi Sándor utcában áll a régi kollégium, "Ókollégium", amely mellett Petőfi Sándor egykori lakóházát emléktábla jelöli. Az Egyházművészeti Múzeum állandó kiállítóhelye a Fő utcában a Református Ótemplom.

A református kollégiummal átellenben található a város egyik híressége, a Kékfestő Múzeum. A Kluge-család kékfestő műhelye az egyik legjelentősebb volt Közép-Európában. 1956-ig működött, berendezése, felszerelése ma is látható.

A kórház melletti Gránátalma Gyógyszertár egyben patikamúzeum is.

A városban és annak központjában még számos, eredeti pompájában helyreállított nevezetes épület áll. A városépítő munkájáért Pápa 1989-ben Hild-érmet kapott.

A Fő tér másik nevezetes épülete az Esterházy-kastély épületegyüttese, melynek parkja természetvédelmi terület. A benne található könyvtár olvasóterme az egykori kastélykápolna helyreállítása után Europa Nostra-díjat kapott. Fő értéke a mennyezetfreskó. A barokk kastély felújítása 2000-ben kezdődött és ma is tart.

A barokk kastély és a Fő téri barokk Nagytemplom mellett a város barokk lakóházakkal is büszkélkedhet. A barokk kisváros történelmi városrészében jelentős számú műemlék és helyi védettségű épület található. Közülük néhányban galéria, és egyéb időszakos kiállítóhely működik.

Pápa új idegenforgalmi látványossága a Várkertben megépült Várkertfürdő, kemping és sportközpont. Az impozáns élményfürdő és uszoda mellett a sportcsarnok és stadion nemzetközi rendezvények megtartására alkalmas. Az élményfürdő szomszédságában 400 hektáron fogadja vendégeit Magyarország első és idáig egyetlen ötcsillagos kempingje.