A bor spirituális olajtartalmú ital. Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül.
Az érkezőt a már bennlévők énekszóval és virágesővel várják. A tündérke el van bűvölve és az örömtől majd meggyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja, ez ellen nem lehet védekezni.
Azt gondolom, hogy minden bor társas, igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, de a somlai a magányos itala. Annyira telve van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyült, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni.
Bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
Azt mondom tehát, bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni.
(Hamvas Béla)

Népzene, svéd dallamok - Esős Borcsütörtök

Az égiek sajnos nem voltak kegyesek a szervezőkhöz a Pápai Cicege-és Bornapok második napján, borcsütörtökön. Az est nyitásaként a Sindő Népzenekar húzta a talpalávalót. Az Allegro Művészeti Alapiskola tanulói, valamint két vendégművész és a vezetőjük játszottak. Elsősorban magyar népzenét hoztak a bornapokra a nagy Magyarország területéről. 

Esőn innen, boron túl – borszombati mulatságok

A jazzmuzsika világába kalauzolta tegnap a Fő téri sokadalmat a Pápai Cicege- és Bornapok éjszakába nyúló programja, hiszen a világhírű Benkó Dixiland Band volt a sztárvendége a borszombatnak. A meg-megeredő esőhez immár hozzászoktak a pápaiak és esernyővel, esőkabáttal felszerelkezve érkeztek a rendezvényre, hogy a nem túl barátságos időjárás se zavarja meg a kedélyes borozgatást és a finom ételek nyújtotta élvezeteket, no meg a színpadi produkciók megtekintését. 

A Somló-hegy története

A Somlónak, ennek a Bakony és a Kisalföld találkozásánál emelkedő 432 méter magas haranghegynek a kialakulása a földtörténeti harmadkor közepén kezdődött, amikor a mai Magyarország területét óriási vízfelület borította. A tenger később, az óceántól elszakadva édesvizű tóvá szelídült, amelynek medrét a szél és a folyók által szállított hordalék folyamatosan feltöltötte.

Pápa és a Somló

Pápa Város Önkormányzata 1997-ben határozattal döntött arról, hogy – tekintettel a több mint 170 pápai lakóhelyű somlói szőlőbirtokosra – szorosabbra fűzi kapcsolatát legkisebb történelmi borvidékünkkel, a Somlóval.

A Somlói Borrend

A több mint 100 rendes és mintegy 150 tiszteletbeli tagot számláló borrend 1992 novemberében alakult. Nagymestere 2012 márciusától Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere, örökös tiszteletbeli nagymestere Fehérváry Károly, a Rend korábbi nagymestere, ceremóniamestere Polgárdi Sándor, kancellárja Vathy Gyula, alkancellárja Tornai Tamás.

A Somló borútjai

A régi elődök példáján a Somló-hegy szőlőtermelői, gazdái, pincészetei, hegyközségei és az itt élők javát szolgálni akaró szervezetek a régi hírnév visszaszerzésén fáradoznak – egyre nagyobb sikerrel.

A Somló-hegy jellemző szőlőfajtái

Hárslevelű
Tőkéje: nagyon erős fejlődésű, ritka, mereven felálló vesszőjű.
Fürtje: nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres, laza, a vége olykor villásan elágazik.
Bora: fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes.
Több éves érlelés után kiváló minőségű.

A Somlyó csaknem egy tökéletes, szabályos kúp...

mintha egy óriás a kalapjából borította volna ki a földjét, a mintegy ezer holdnyi kúpot, mely voltaképpen három kúpból áll…Tűzhányó volt valamikor; a legfelsőbb kúp tetején tisztán kivehető a kráter üst alakú öble és szerteszét hever a sok lávakő még most is, később aztán, úgy látszik, meggondolta magát, vagyis észretért a Somlyó, hogy mennyivel okosabb lesz másképpen adni a tüzet, mint forró kőzetekben… és most már a legalsó kúpon díszlő venyigék gyümölcsén át jön ki a tüze. A pokolnak is vannak szerencsés ötletei. /Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival/