Jelenlegi hely

Újra forog a tapolcafői malomkerék

Tapolcafőiek odaadó munkájának köszönhetően ismét forog a Forrás Tanösvény mellett található malomkerék, melynek nemrég kitört az egyik féltengelye. A problémát időben észlelték a helyiek, majd meg is javították a többmázsás malomkereket.

– A malomkerék egyre jobban nyikorgott, majd egy vájat keletkezett, ami aztán a féltengely kitöréséhez vezetett. Amikor észrevettük, rögtön leállítottuk a malomkereket. Ezt muszáj volt megtennünk, mert akár hatalmas kár is keletkezhetett volna, ha leesik a kerék és összetörnek a lapátok. Nagy szerencsénkre a szükséges javítási munkálatok elvégzéséhez remek szakemberek voltak a segítségünkre: idősebb Nagy Lajos, Bali István és Kovács László – elevenítette fel Horváth Endre, a Tapolcafői Kertbarát Kör alapító tagja. Mint mondta, a javítást néhány óra alatt elvégezték.
– A malomkerék több mint egy hete nem forgott már, így annyira kiszáradt, hogy a súlya a felére csökkent. Azonban így is öt emberre volt szükség a javításhoz. Nagy munka volt a szétszedése, majd a hiba forrásának orvoslása, ám az összeszerelés már gyorsabban ment – emlékezett vissza Horváth Endre. Megjegyezte, az ország szinte minden szegletéből érkeztek már kirándulók a Forrás Tanösvényhez, melynek egyik ékessége az ismét gondtalanul forgó malomkerék.