Jelenlegi hely

Sör és foci a kastélyudvaron

Az idei a második esztendő, hogy a Pápai Játékfesztivál társrendezvényeként Cseh Sörfesztivál várta a belvárosba látogatókat a tanév zárását követő hétvégén. Az Esterházy-kastély udvarán felállított faházakban ezúttal 14 féle kézműves remek közül választhattak a sörkedvelők, a rendezvénysátorban pedig a labdarúgó Európa Bajnokság mérkőzéseit tekinthették meg kivetítőn a látogatók.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, a sörök kiválasztásánál arra törekedtek, hogy ne olyan nedűket kínáljanak, amelyek a hazai szupermarketekben is megvásárolhatók, hanem ezúttal is különleges, kis családi sörfőzdékben készített italokkal várják a látogatókat. A múlt év kínálata elnyerte a pápaiak tetszését, az idén más márkájú, de ugyancsak magas minőségű, kézműves sörökkel lepték meg a vendégeket.
- Az volt a célunk, hogy minél több cseh sörfőzde termékét be tudjuk mutatni a pápaiaknak, olyanokat, melyekről esetleg nem is hallottak, így az idén más söröket kínálunk mint tavaly, és a tapasztalat az, hogy ezeket is kedvelik a pápaiak és a más településről hozzánk látogatók.

A sört nemcsak pohárban kínálták a rendezvényen, hanem tányérban is. Persze nem kell megijedni, nem arról volt szó, hogy lapostányérból kellett kikortyolni a nemes italokat, hanem arról, hogy a sörfesztiválon kínált ételeket is sörrel készítették. Orbán László, a Galéria Bisztró üzletvezetője arról mesélt, a cseh sörök különlegesek, nagy beltartalmi értékük miatt és kiválóan használhatók az ételkészítésben is.
- Próbálgatjuk összehozni a cseh söröket a magyaros ételekkel, igyekszünk a cseh kínálatot magyaros ízlés szerint készíteni. Azt gondolom, kiválóan sikerült párosítani a pápai csülköt a cseh sörökkel: sütés közben ezzel locsoltuk a húst és szenzációs ízeket kaptunk.
Nemcsak a mesterszakács tetszését nyerték el a sörrel készített ételek, hanem a rendezvény vendégeiét is, hiszen sok fogyott a különlegességekből, mindenkinek jól esett néhány korsó sör mellé elfogyasztani egy adag sörben sült csülköt vagy sörben párolt tarjaszeletet.

S hogy a söré vagy a focié volt-e a főszerep az idei Sörfesztiválon, azt nehéz lenne megmondani, legalább is a szombat esti látvány alapján. A Magyarország-Izland mérkőzésre nemcsak a rendezvénysátor, hanem az egész kastélyudvar zsúfolásig megtelt sör- és focirajongókkal, négy órától folyamatosan érkeztek a vendégek és egy perc megállása sem volt sörcsapok mellett állóknak. Az egyik faház csaposa, Szalai Benjámin arról mesélt, a meccs előtti másfél órában három hordó ürült ki. 
- Egy világos és egy barna sört kínálunk ebben a faházban, mindkettő nagyon népszerű a fesztiválozók körében – mondta.

A meccsen aztán egy emberként lendültek magasba a kezek egy-egy izgalmas helyzetnél, egyszerre kántálták a magyar csapatot buzdító rigmusokat a piros-fehér-zöld arcfestésű, parókát és kalapot viselő, nemzeti színű sálat lobogtató szurkolók és egyszerre hördültek fel a tizenegyes megítélésekor.
-Nem volt tizenegyes – állította határozottan a félidőben Boros Katalin, a Pápai Platán ügyvezetője, akin szintén nemzeti színű arcfestés ragyogott. Arra a kérdésre pedig, hogy focirajongó-e, így válaszolt:
-Azt gondolom, jelenleg Magyarországon mindenki focirajongó és mindenki a magyar válogatottnak szurkol.
Hozzátette, a fesztiválon látszik, hogy a sör és a foci nagyon jól kiegészítik egymást, a vendégeket pedig azzal invitálták, hogy közösen szurkolják ki a magyar csapat továbbjutását.

A meccs szünetében reménykedő arcok sokasága várta a folytatást és bízott legalább a döntetlenben. Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője egy korsó világos sörrel a kezében, baráti társaságban álldogált a zsúfolásig megtelt sátor mellett. Ezúttal nem volt szolgálatban, fociszeretete vonzotta a rendezvényre. Mint megtudtuk, az első magyar meccset is itt szurkolta végig.
-Minden megvan ahhoz, hogy jól érezzük magunkat: sör, labdarúgó EB és a Játékfesztivál – fogalmazott mosolyogva és elárulta azt is, hogy eddig csak kétféle cseh sört kóstolt, de még kettő megízlelését tervezi az este folyamán. 

Vári Attila Adásztevelről jött be Pápára a magyar meccs és a cseh sörök miatt. Arcán nemzeti színű festés, vállán hatalmas magyar zászló. Mint mondta, a hazai válogatott első mérkőzését otthon nézte, de hallotta, milyen fantasztikusan jó volt a hangulat a kastélyudvaron, így a második meccset már ő is itt akarta végigszurkolni. Igaz, hogy a sátorban már nem volt talpalatnyi hely sem, a nyitott sátoroldalban azonban jól láthatta a mérkőzést.
-Nagyon jó érzés ekkora közösségben szurkolni és nagyon bízom abban, hogy legalább döntetlen lesz a végeredmény. Mint az alig háromnegyed órával később kiderült, Vári Attila és oly sok más focirajongó vágya teljesült, a mérkőzés döntetlennel végződött, ez pedig esélyt adott a továbbjutásra. Áldozó Tamás polgármester, aki maga is a rendezvénysátorban izgulta végig a mérkőzést így fogalmazta meg a meccs utáni hangulatot:
-Frenetikus volt!


A városvezető szerint a labdarúgás és a kulturált sörfogyasztás remekül kiegészíti egymást, éppúgy, mint a Játékfesztivál és a vele egyidőben zajló Sörfesztivál. S bár a Sörfesztivál véget ért vasárnap éjjel, a cseh nedűk és a fociközvetítések maradtak, hiszen az Esterházy-kastély udvarán továbbra is megtekinthetők az EB mérkőzései, sőt a párhuzamosan zajló meccseket is meg lehet tekinteni, az ere a célra beüzemelt nagy monitoron. És mostanra már azt is tudhatjuk, ezen az EB-n még szurkolhatunk a magyar válogatottnak.