Jelenlegi hely

Pápa katonatörténete – Fotókon és viseleteken

A Pápai Huszáregyesület és a MH Pápa Bázisrepülőtér közös munkája nyomán állt össze az a tartalmas kiállítás, mely Pápa katonatörténetének fontos állomásait, értékes relikviáit és különböző korok egyenruháit vonultatja fel. A Fellner udvarban található tárlatot ma délután nyitották meg a Játékfesztivál keretében.
A megnyitón a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Érdek-képviseleti Egyesületének férfikara bakanótákkal üdvözölte a kiállítást, majd Bolla Kálmán mutatta be a tárlatot. A Pápai Huszáregyesület elnöke elmondta, Pápa városa évszázadok óta otthont ad katonáinak. A kiállítás a történelem vérzivataros századait mutatja be, a török hódoltságtól a kuruc koron át az 1848-as szabadságharcig, majd kiemelten foglalkozik 7. Honvéd Huszárezred történetével, amely 1914. augusztus 17-ig, a huszárezredet megsemmisítő végső ütközetig Pápán állomásozott. A hagyományőrző őrnagy hangsúlyozta, a kiállításon eredeti fegyverek és dokumentumok is megtalálhatók, amelyek a 21 éves Pápai Huszáregyesület gondos gyűjtése nyomán válhatnak közkinccsé. Bolla Kálmán arra biztatott, minél többen tekintsék meg a tárlatot, köztük fiatalok és gyerekek, hogy méltón emlékezzünk elődeink hősi harcaira.

Soproniné Szabó Éva zászlós, a Bázisrepülőtér kommunikációs altisztje úgy fogalmazott, öröm volt dolgozni ezért az emlékszobáért, hiszen sokan még ma is velünk vannak, akik aktív katonaként élték meg a bemutatott éveket. A tárlat anyagának rendszerezésében sok segítséget kaptak azoktól a nyugdíjasoktól, akik a 47. Pápa Harcászati Repülőezred idején a repülőtéren szolgáltak. Soproniné Szabó Éva egy személyes gondolattal zárta köszöntőjét. Az elmúlt héten a pápai bázisrepülőtér katonái önkéntesekkel, katasztrófavédelmi szakemberekkel, rendőrökkel, tűzoltókkal, vízügyesekkel közösen fáradhatatlanul küzdöttek az ár ellen. 
- Az összefogásnak, az emberségnek egy olyan példáját mutatták be országszerte, ami biztosíték arra, hogy a jövő hagyományőrzőinek is lesz bőven teendőjük, hogy folytathassák azt a munkát, amit mi elkezdtünk. A város polgármestere és a Gangler László ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka is közös megoldásokban gondolkodik, hiszen a város és a laktanya története immár évszázadok óta összeforrt. Közös a múltunk, a jelenünk és reményeink szerint a jövőnk is. A múltunkat megbecsülni pedig közös felelősségünk – hangsúlyozta Soproniné Szabó Éva.