Jelenlegi hely

Pápa is indult a Virágos Magyarországért pályázaton

Pápa is indult Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenyén, a Virágos Magyarországért elnevezésű pályázaton. A több mint két évtizede működő pályázatban évente mintegy 300-350 település száll harcba az elismerésért. A megmérettetés az évek során egyfajta mozgalommá nőtte ki magát, amelynek rangját mutatja az is, hogy a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezeli.

A versenynek minden évben van kiemelt témája, 2014-ben – a 100. évforduló kapcsán – az I. világháborús emlékhelyek gondozottságára helyeznek nagyobb hangsúlyt az értékelésnél. A Virágos Magyarországért pályázat értékelési szempontrendszere tavaly megváltozott, az újonnan felállított követelmények a pontosabb, reálisabb eredmények elérését szolgálják – vélik a szervezők. Az új rendszer alkalmazkodik az európai versenyszabályzathoz, s figyelembe veszi a településméretek sajátosságait. A korábbi két településméret (város/falu) helyett ezúttal öt kategóriába sorolták a jelentkezőket. Az új kritériumrendszerben kiemelt vizsgálati szempont volt a zöldterületek minősége, a környezetvédelem, a turisztikai vonzerő és a turistabarát zöldfelületek kialakítása. 

A települések zsűrizésének időszakában ma Pápára is ellátogatott a bírálóbizottság. A szakértőket Bánhidi László, a Városgondnokság vezetője, Buics Lajos, az intézmény kommunális csoportvezetője és a Gaál Gyula Istvánné, a Tourinform iroda vezetője kísérte a városban tett értékelő körútjukon. Bánhidi László érdeklődésünkre elmondta, tapasztalatai szerint a zsűri nagy hangsúlyt fektetett a város élhetőségének vizsgálatára, a közterületek tisztaságára, rendezettségére, a zöldterületek minőségére, a történelmi emlékhelyek gondozottságára és Pápa turisztikai attrakcióira. A bizottság megtekintette a város turisztikai szempontból kiemelt területeit, jártak a tapolcafői tanösvényen, a Fő téren, a Milleniumi Emlékparkban, az Erzsébet ligetben, a Várkertben, a Várkertfürdőnél, de végighaladtak Pápa főbb közelekedési útvonalain is. A verseny egyfajta tükröt is tart a résztvevő települések elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit. A Városgondnokság vezetője megjegyezte, a bíráló bizottság tagjai egyelőre nem nyilatkoztak benyomásaikról. Bánhidi László azonban bízik benne, hogy hamarosan részletes értékelést olvashatnak a Pápán tapasztaltakról. 

A Virágos Magyarországért pályázat egyébként fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 12 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének (Entente Florale Europe). Az elmúlt két évtized alatt közel 50 hazai résztvevő indult az európai versenyben szép eredménnyel: 7 arany-, 21 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyertek a magyarországi települések.