Jelenlegi hely

Nem lehet rezervátum a Vasas Sporttelepből - dr. Áldozó Tamás sajtótájékoztatója

„A Kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy Pápa Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) városfejlesztési programja folytatásának elősegítése érdekében, az Önkormányzat részére, a 6365/1 helyrajzi számú ingatlan megvásárlásához szükséges 460 millió forint összegű forrás biztosításáról gondoskodjon.” – olvasható a Magyar Közlöny hétfői számában kihirdetett kormányhatározatban, melyről hétfői sajtótájékoztatóján dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő is beszámolt. 


A kormányzati döntés kapcsán dr. Áldozó Tamás polgármester ma délután tartott sajtótájékoztatót. 
A városvezető elsőként köszönetet mondott dr. Kovács Zoltánnak, akinek közbenjárására a kormányhatározat megszülethetett, majd elmondta, az egykori Vasas Sporttelep városi tulajdonba kerülése már korábban felmerült, 8-10 évvel ezelőtt már voltak ezzel kapcsolatban tárgyalások. Akkoriban azonban nem volt arra lehetőség – ahogyan saját forrásból most sem lenne -, hogy az önkormányzat ezt a területet megvásárolja. 
Dr. Áldozó Tamás elmondta, az elkövetkező időszakban az önkormányzat elkészíti az adásvételi szerződés tervezetét, melyet eljuttatnak a tulajdonosokhoz, akik egy korábbi tárgyalás-sorozat idején nem zárkóztak el a terület eladásától. A polgármester rámutatott, szemmel láthatóan nehézségekbe ütközik a terület hasznosítása. A sporttelep az itt működő sportszervezetek jelentős részének megszűnését követően gyakorlatilag használaton kívül van.
Ha az adásvétel lezárul, egy jelentős belterületi ingatlanhoz jut az önkormányzat, ami akár a város arculatát is hosszú távon meghatározó ingatlan-fejlesztést tesz lehetővé. Egy olyan területhez, melynek a későbbi hasznosítása bele kell, hogy illeszkedjen a legszűkebb környezet hasznosítási terveibe. Az ingatlan a későbbiekben mindenképpen kell, hogy szolgálja a városi sportéletet, de ehhez is jelentős beruházásokra lesz szükség. A polgármester úgy fogalmazott, ezt a területet nem őrizhetik meg, mint rezervátumot, melyet később jegy ellenében lehet látogatni, hanem alkalmassá kell tenni arra, hogy a 21. századi követelményeknek megfelelően ott sportolni lehessen. Ugyanakkor alkalmasnak kell lennie rendezvények megtartására, illetve a közeli területek, elsősorban a termálfürdő kiszolgálására is.
Dr. Áldozó Tamás a sporttelep egy részén jelenleg működő használtcikk-piaccal kapcsolatban feltett kérdésre elmondta, az önkormányzat az illegális hulladék-előállításban sem közvetlenül, sem közvetetten nem kíván közreműködni.