Jelenlegi hely

Nagy sikerrel zárult a Pápai Cicege és Bornapok

Történelmi borvidékek borai, zamatos pálinkák, a Pápai Hús 1913 Kft. kiváló minőségi termékeiből készült ételek gazdag kínálata, különböző receptek alapján készült cicegék, finom gyümölcslevek, kürtöskalács, ízletes sajtok és jó hangulat várta szeptember 5 és 9.-e között a vendégeinket az Esterházy-kastély udvarán.

Dr. Áldozó Tamás elmondta, a Pápai Bornapok megújult programsorozatát tavaly indították útjára, s az idei évben ismét bővült a paletta. A polgármester hangsúlyozta azt is, a Pápai Cicege és Bornapok rendezvényétől távol kívánják tartani mindazt, amely nem helyi vagy nem kifejezetten magyar élelmiszer. A borokat most is üvegpohárból kortyolhatták a látogatók, melyeket egy arra fenntartott faházban lehetett megváltani, és ha már nincs rá szükség, vissza is lehetett vinni.

Újdonság az idei évben az volt, hogy a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat a Bornapok programsorozatába ágyazta hagyományos Német Nemzetiségi Napjának rendezvényét. A polgármester szerint ez kitűnően illeszkedett a rendezvény hangulatához, az pedig különösen érdekes színezetet adott a programnak, hogy szintén a pénteki napra esett a schwetzingeni delegáció látogatása.

Az ötnapos rendezvényen 20 pincészet nedűit kóstolhatták az arra járók az Esterházy-kastély címerével ellátott üvegpoharakból.  A nívós rendezvény első napján, vagyis borszerdán „Vedd fel, pajtás, poharad, benne van a vígság” címmel a nemesszalóki Őszidő Ének-és Tánckar, a Csóti Margaréta Nőegylet kórusa és a Farkasgyepűi Gyöngyvirág Tánccsoport lépett színpadra, majd Greznár Zoltán zenekara szórakoztatta a jelenlevőket.

Borcsütörtökön a bornapok színpadának visszatérő vendége, Cecilia Lundberg svéd énekesnő szórakoztatta a közönséget, aki fülbemászó, a legtöbbek számára jól ismert világslágerekkel múlatta az időt. Az időjárás is a szervezők mellett állt, hiszen a szél olyan szépen kapta a hátára a dallamokat, hogy sokakat csalogatott a kastély udvarára, hallván a bársonyos énekhangokat.

A szeptemberi bornapok elmaradhatatlan programja a nevezett borok megmérettetése volt, mely a borkultúra fejlődése szempontjából jelentős része egy borfesztiválnak. A versenynek ezúttal új helyszín, az Esterházy-kastély pincéje adott otthont. Az idei megmérettetésre 30 mintát neveztek a borosgazdák, összesen 17 -féle bort (11 fehér és 6 vörös) kóstoltak a bírák. A fehér borok esetében 4 arany, 5 ezüst és 11 bronz minősítést osztott ki a bizottság, míg a vörösboroknál 2 arany, 1 ezüst és 2 bronz minősítés született. Nem múlhat el borverseny anélkül, hogy ne ítélnék oda a „Pápa Város Bora” címet. A legtöbb pontszámot a Koronczai pincészet chardonnay-ja kapta, így a Balatonfüred-Csopaki Borvidékhez tartozó borászat ízletes nedűje büszkélkedhet e jeles címmel 2012-ben.

Tíz magyarországi borrend képviselőinek jelenlétében ünnepelte húsz éves jubileumát a Somlói Borrend a régi-új Városháza aulájában. A borrend felavatott tagjainak száma az elmúlt húsz évben meghaladta a kétszázötven főt, a tagok között megtalálhatók magyar és külföldi neves közéleti személyiségek, politikusok, művészek és természetesen borászok is. A jeles évfordulón, a Pápai Cicege és Bornapok keretében megrendezett szakmai programon a házigazdák mellett jelen volt többek között a Noéhegyi Szent István Borrend, az Országos Vadász Borrend, a Pannonhalmi Szent Márton Borrend és a Tihanyi Borrend delegációja, és részt vett az ünnepségen a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, Tálos Tamás is. A vendégeket Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere köszöntötte, beszédében visszatekintve a Somló és Pápa kapcsolatára. Az ünnepi rendezvényen Tornai Tamás, a Somlói Borrend alkancellárja Tények és tévhitek címmel tartott előadást a borról és a borfogyasztásról. A jubileumi programon négy jelöltet avattak borlovaggá ünnepélyes keretek között.

A jelölteknek – dr. Áldozó Tamás polgármesternek, Rádi Róbert polgármesteri kabinetvezetőnek, dr. René Pöltlnek, Schwetzingen főpolgármesterének és dr. Göndöcs Károlynak, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusának – több feladatot is teljesíteni kellett a borlovaggá avatáshoz. A jelöltek valamennyien „kiállták a próbát”, letették az esküt, így négy fővel gyarapodott a Somlói Borrend borlovagjainak száma.  Az ünnepi ceremónia végén a jelenlévő borrendek zászlóikkal felsorakozva Pápa Város Fúvószenekarának vezetésével vonultak a borfaluba. Útjuk a Fő utcától a Kossuth utcán és a felújítás alatt álló – már most is impozáns képet mutató – Fő téren haladt át. A borrendek bevonulását népes közönség követte figyelemmel a borfaluban, ahol dr. Áldozó Tamás nyitotta meg hivatalosan a Pápai Cicege és  Bornapok rendezvénysorozatát.

A pápai nyugdíjasok táncos, zenés és irodalmi műsorával nyitotta meg kapuit a pénteken a bornapok. A vidám produkció után sváb hangulatban borozgathattak a bornapok látogatói, hiszen hagyományőrző tánccsoportok és gyermekfellépők töltötték meg a színpadot. A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kiemelt programját, a Német Nemzetiségi Napot színvonalas keretek között szervezhesse meg. A közösség fontosnak tartja, hogy legyen egy nap, amely összefogja a német ajkúakat, felidézi a sváb hagyományokat és egyben megmutatja azokat az érdeklődőknek. A produkciókban bemutatkozott a Vajda Lakótelepi Óvoda nemzetiségi csoportja, műsorral készültek a Munkácsy Mihály Általános Iskola nemzetiségi osztályai és sváb dalcsokorral készült a Sindő gyermek-népzenekar. A nemzetiségi napok visszatérő fellépői a népviseletbe öltözött asszonyok, vagyis a Gannai Asszonykórus tagjai, de jól szerkesztett műsorral elevenítette fel a sváb hagyományokat a Bakonyszücsi Nemzetiségi Tánccsoport, a Nagyteveli Német Nemzetiségi Énekkar és Tánccsoport, valamint a Bakonyjákói Ifjúsági Tánccsoport is.

A délutáni szakmai programok után a meghívott borrendek, a schwetzingeni delegáció és a város vezetése, valamint néptáncosok, zászlóforgatók közösen keresték fel a Borfalu helyszínét, az Esterházy-kastély udvarát. Az ünnepélyes nyitóceremónián, melyen egyenesen a grófi pár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a mulatságot, 14 borrend képviseltette magát. A nyitóünnepségen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője.  Az ünnepélyes megnyitón Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere foglalta össze a 20 esztendős borrend célkitűzéseit.

A ceremónián Tálos Tamás, a 45 tagszervezetet és 6 külföldi egyesületet összefogó Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Áldozó Tamás szólt a résztvevőkhöz. A polgármester köszönetét fejezte ki a boraikat kínáló pincészeteknek, s külön a látogatók figyelmébe ajánlotta a legmesszebbről érkezett Balla pincészetet, mely Arad környékéről, a ménesi borvidékről hozta el borait Pápára. Az ízletes somlaival való koccintás után a Noé-hegyi Szent István Borrend borkirálynője és a csókakői Szent Donát Borrend borkirálynőjének egyik udvarhölgye köszöntötte a rendezvény vendégeit és a 20 éves Somlói Borrendet.

A nyitóceremónia után hivatalosan is megkezdődött a forgatag: megteltek az asztalok, az érdeklődők sorban álltak a jobbnál jobb borokért, s közben a színpadon is zajlott az élet. Felléptek az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola barokk táncosai, zászlóforgatói és hangulatos slágerekkel múlatta az időt a Munkácsy Zenestúdió.

Pápai Cicege és Bornapok harmadik napjának egyik sztárfellépője a 2002-ben alakult Balkan Fanatik volt. Tíz esztendővel ezelőtt az együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket.  Mivel a népzenei elemek főleg keletiek, balkániak, így lett a zenekar neve Balkan Fanatik.

A '20-as, '30-as évek sanzonos hangulatát varázsolta a Borfalu színpadára a Budapest Bár vasárnap este. A könnyűzenei élet eredeti formációja belopta magát a pápai közönség szívébe. A hangulatos koncerten fiatalok és idősek együtt dúdolták, énekelték a kor fülbemászó slágereit. Az est folyamán  a sanzonok, kuplék mellett a gipsy swing műfajából merítettek a fellépők, sajátos stílusban. A pápai koncertre kiváló énekesek jöttek a zenekarral, mint például Frenk, Keleti András, Rutkai Bori, Németh Juci vagy Behumi Dóri. A koncert színtiszta szórakozás volt, de nemcsak a rajongóknak, hanem a zenészeknek is. Farkas Róbert ugyanis elárulta, a zenekar tagjai szoros barátságot kötöttek, fellépéseik számukra is egy önfeledt szórakozás, örömzenélés. 

Az ötnapos rendezvény vasárnapján a vadászok is megjelentek az Esterházy-kastély udvarán. A Veszprém Megyei Agrárkamara szervezésében zajló vadásznapon vaddisznó húsból készült babgulyást készítettek, mintegy 600 adagot, emellett pedig számos szórakoztató programot kínáltak a résztvevőknek, mint például a lézeres látványvadászatot, trófeakiállítást és bemutatót. 

Egyikük sem James, és még csak nem is Bond, de az biztos, hogy ha azt mondjuk Bon-Bon, akkor – aki kicsit is hallgat könnyűzenét – tudja, hogy egy olyan zenekarról van szó, akik már régóta zenélnek a pályán, sikerrel. A könnyűzenei élet népszerű bandája vasárnap este a Pápai Cicege és Bornapok keretében szórakoztatta a pápai közönséget.

Vasárnap kora este dr. Áldozó Tamás polgármester úgy értékelte, akinek bármilyen előítélete is volt a rendezvénnyel kapcsolatban, biztosan megváltozott a véleménye, ha eljött ide, akár csak egy órára is. „Sok pápai, kulturált körülmények között, nagyon jó programon vett részt. Az idei év újdonságaként a rendezvényhez pápai gasztronómiai különlegességeket is hozzátettünk, ez volt elsősorban a cicege és újdonság volt az is, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. szállította az alapanyagot az ételekhez – mondta. A polgármester a rendezvény népszerűségéről úgy fogalmazott, jóval többen voltak, mint az elmúlt évben. Azt tudni kell, hogy amit itt árusítanak, az nem olcsó. Azért nem olcsó, mert jó minőségű, ennek pedig ára van. De a jó minőséget nagyon sokan megfizetik. Én beszélgettem itt a gazdákkal és volt olyan, aki azt mondta, szombat estig két és félszer akkora forgalma volt, mint a múlt évben a rendezvény egész ideje alatt. Azt is tudjuk, hogy szombaton nyolcezer pohár volt forgalomban, ami nem azt jelenti, hogy ennyien voltak egyidőben itt az Esterházy- kastély udvarán, hanem azt, hogy nyolcezren vásároltak poharat itt a borfaluban. Ez pedig egy nagyon tisztességes szám.”

 

(forrás: http://papa-ma.hu)