Jelenlegi hely

Malomkerékkel bővült a Tapolcafői Forrás Tanösvény

A Tapolcafői Kertbarát Kör Közhasznú Egyesület elnökének, Horváth Endrének a javaslatára a Tapolca források újbóli feltörése alkalmából 2010-ben társadalmi munka keretében a kör tagjai megtisztították a Tapolca patak körülbelül 600 m hosszú szakaszát. A megtisztított patak környéke az Örvénytóval olyan gyönyörű és különleges látványt nyújt, hogy a kör egy tanösvény kialakítására tett javaslatot. 

A Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. Azóta továbbfejlesztették az ösvényt, hiszen 2011 őszén ivókutat, három garnitúra asztalt és padot, valamint szalonnasütőt vehettek birtokukba a tapolcafőiek. Tegnap egy újabb érdekességet adtak át, egy látványvízikereket (malomkerék) a Tapolcán egykor működő 33 vízimalom emlékére. A hosszú álomból felébredő források vize által működtetett malomkerék létesítésének „mozgató rugója” Horváth Endre volt. A Tapolcafői Kertbarát Kör Közhasznú Egyesület elnökének elmondása szerint egy régi álom vált ezzel valóra. 
Az átadóünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója, Apostol Pál református lelkész és a falu apraja-nagyja.
Az ünnepély Sándorné Banai Eszter saját költeményének szavalatával kezdődött, majd dr. Kovács Zoltán szólt a szép számban megjelentekhez. Mint mondta, a falubeliek régi álma valósult meg
- A Tapolca az ipari kapzsiság áldozata lett a bauxitbányászat miatt. A forrást azonban újra helyreállította a természet és ismét kristálytiszta vízzel tör előre. A kertbarát kör egy nemes feladatot vállalt magára, egy tanösvény kialakítását. A kerék méltó emléke a Tapolcának, a forrás mindannyiunk öröme lesz. 
A kormánymegbízott arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy vigyázzanak a vízre, hiszen ez lesz a stratégiai kincsük, ez jelenti az életüket. Végül gratulált a malomkerékhez és köszönetét fejezte ki az adományozóknak és a támogatóknak. Dr. Lukács Endre beszédében a malomkerék néhány fontosabb paraméterét osztotta meg az egybegyűltekkel. A régi kerék valamivel nagyobb volt, mint a mostani. Az eredeti 580 cm, az új 400 cm átmérőjű. A régi kerék szélessége 1 méter volt, az új 56 cm. A régi pápai vízimalmok teljesítménye 6-10 KW, a mostani 250 watt. 
Horváth Endre, a kör elnöke meghatottan fejezte ki örömét, s megköszönte mindenki segítségét, támogatását, mely nélkül nem jöhetett volna létre az ünnepség. A malomkerék felépítéséhez több, mint százan pénzadománnyal járultak hozzá, a kereket Tima Gyula, Hardy Tibor és id. Nagy Lajos készítették. A létesítmény költsége egy millió forint volt, ami ha nincs ennyi nagylelkű támogató, sokkal többe került volna.
A rendezvényen a Tapolcafői Forrás Népdalkör, a Vadvirág Néptáncegyüttes, Somogyi Zoltánné és Gyimóthy Erzsébet Edit működött közre. 
Ezt követően Apostol Pál Isten áldását kérte az új malomkerékre, s végül dr. Kovács Zoltán, dr. Lukács Endre és Horváth Endre átvágták a szalagot, majd elmerültek a lapátok és forogni kezdett a gyönyörű kerék a Tapolca kristálytiszta vízében. 
Az átadó ünnepség alkalmából egy kiadványt is megjelentettek, Emléklapok a Tapolcafői Malomkerék átadása alkalmából címmel. A malomkereket, mivel a Vízmű védterületén található, csak kerítésen kívülről csodálhatják meg a kirándulók.