Jelenlegi hely

Koronavírussal kapcsolatos aktuális tájékoztatás

Lovas forgatag, izgalmas versenyszámok, látványos programok – Megkezdődött a Lovasmajális

Bár a hidegfront a jóslatoknak megfelelően megérkezett, az időjárás nem romlott el annyira, hogy elvegye a szervezők és a látogatók kedvét a Lovasmajálistól. Nem is csoda, hiszen a ma kezdődött forgatag megannyi izgalmas programot tartogat az érdeklődőknek. A rendezvényen kicsik és nagyok, szakértők és laikusok egyaránt megtalálják a kedvükre való kikapcsolódási lehetőséget. 

A díjugrató verseny és a fogathajtó verseny már korábban megkezdődött. A sportok szerelmesei már délelőtt sok élménnyel gazdagodhattak a Lovasiskolában tartott Lovasmajálison.Érdeklődő tekintetek kísérték délután a lovas gyermekügyességi versenyt, melyen legfőképpen a fürgeség, a figyelem és természetesen a lovaglás nyomott többet a latban. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium lótenyésztő szakmunkás tanulói és a pápai Lovasiskolába rendszeresen kijáró ifjú lovasok sokat készültek az ügyességi versenyszámra. A megmérettetés igazán jó hangulatban zajlott, melyen mind a 10 versenyző jutalmat kapott.

A Pápa Város Önkormányzata támogatásával megvalósuló Lovasmajális ünnepélyes megnyitóját délután tartották. Unger Tamás a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok ötösfogatán érkezett a sportpályára, majd köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester a magyar nemzet lovashagyományait hangsúlyozta beszédében. Kiemelte, a Lovasmajális évről évre történő megszervezése is azt bizonyítja, hogy hazánk és Pápa számára is rendkívül fontosak a lovas tradíciók. Az önkormányzat szívesen támogatja a rendezvényt, hiszen a Lovasmajális ma már beállt a pápai nagyrendezvények sorába. Tisztelet a hagyományőrzőknek, tisztelet azoknak, akik nyíltan felvállalják, hogy régi lovas hagyományainkat és a lovassportot továbbviszik – fogalmazott Unger Tamás.

A megnyitó után megkezdődött a forgatag: a gyerekek szaladtak a háziállatokhoz, a hamisíthatatlan lószaggal telt istállók megteltek nézelődőkkel, mindeközben a versenypályán egymást követték a változatos műsorszámok. Lenyűgöző bemutatót tartott a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok. A lótenyésztésben ismert és elismert, nagy múlttal rendelkező birtok nemzeti kinccsé nyilvánított bábolnai (shagya) lovait vonultatta fel. Az 1789-ben alapított császári és királyi Bábolnai Ménesben 1816-tól kezdve csak arab mének fedeznek. A bábolnai arab lófajta születése alig negyed évszázaddal fiatalabb az Angol Telivér Méneskönyv megjelenésénél. Tevékenységéből eredően, a reá bízott értékekből adódóan a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok tekinthető az 1789-ban alapított császári-királyi birtok eszmei örökösének, a történelmi tradíciók továbbvivőjének. A mintegy 268 lóból álló arab ménes alapját 19 tenyészmén és 51 tenyészkanca alkotja. A bábolnai (shagya) fajtát az elegancia, harmonikus mozgás, a rendkívüli jó szándék és tanulási képességek mellett a nagy munkabírás és az ideális méretek jellemzik – mutatta be a felvezetett lófaját Szakál Endre ménes-vezető. A fajtabemutatón kívül harsonás és shagya ötösfogat-bemutatót is láthattak az érdeklődők.

Természetesen a nap még nem ért véget és a Lovasmajális sem. A folytatásban lovas katonai ruhabemutató, különféle versenyszámok, pónigalopp, malacfogó verseny, néptáncbemutató és természetesen a Lovasmajális védjegyévé vált, elmaradhatatlan éjszakai lovas-show várja a látogatókat. Az este 8 órakor kezdődő látványos műsorban a Győri Lovasnemzetőr Dísszakasz fiatal lovasai csillantják meg tehetségüket, lovaik képességét és persze bátorságát, hiszen a huszárbravúrok között nem egyszer vakmerő produkciók is láthatók lesznek. 

forrás: papa-ma.hu