Jelenlegi hely

Libavigasságok az Esterházy-kastély udvarán - Megkezdődött a Szent Márton-napi Újbor Ünnepe

Péntek este hat órakor már javában pirultak a libacombok, a borosgazdák lelkesen kínálták boraikat és megkezdődött a változatos színpadi produkciók sora is a fesztiválsátor alatt. A Szent Márton-napi Újbor Ünnepén a Tapolcafői Forrás népdalkör, a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese, a Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a talpalávalót biztosító Dunaszerdahelyi Pántlika népzenekar gondoskodott a jó hangulatról. 


A Márton-napi vigasságok fontos eseménye a november elejére letisztult, kiforrott újbor megáldása. A házigazda Somlói Borrend, valamint a Somló és Környéke Borút Egyesület részvételével zajló ünnepélyes nyitóceremónián dr. Mail József apát-plébános elmondta, az újbort kétszer szokás megáldani, egyszer Szent Márton napján és egyszer Szent János napján, amely karácsonykor van. Az apát-plébános Szent Ágoston szavait idézte, miszerint a bor az embert sokszor segíti. Erősíti a gyenge gyomrot, felfrissíti a lankadó erőt, gyógyítja a test és a lélek sebeit, elűz bánatot és szomorúságot, örömöt okoz és barátok között kedvet éleszt a beszélgetésre. 

Az újbor-szentelést követően két borlovagot is avatott a Somlói Borlovag Klub. A jelentkezőknek azonban nem volt könnyű dolguk, de dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője sikeresen vették az akadályokat, megfeleltek a Somló és Környéke Borút Egyesület szigorú kancelláriája elvárásainak. A borlovagjelölteknek elsőként két pálinka mintából kellett kiválasztani a somlói törköly pálinkát, majd a fröccskészítés próbája következett somlói borral és szódavízzel. A megfelelő arányokat, vagyis a jó fröccs képletét - hellyel közzel - sikerült meglelni a városvezetőknek, így átmentek a kritikus bírák rostáján. Az ünnepélyes eskütételt és a borlovaggá fogadást követően Áldozó Tamás érdeklődésünkre elmondta, jó tudni, hogy több közösség munkálkodik azon, hogy a somlói bort népszerűsítse, hiszen rá is fér erre a borra, hogy nagyobb legyen a marketingje.
- Ez a bor összeforrott a város nevével, hiszen irodalmi művek sokasága említik e kapcsolatot. És nekünk ki kell használni ezt a hagyományt. Bár mindkét lovagrendnek tagjai vagyunk, de enélkül is fontosnak tartjuk, hogy a somlói bor itt Pápán elérhető, hozzáférhető, sokféle formában jelen lévő termék legyen. És leginkább azon kell dolgoznunk, hogy a megújuló Fő tér közelében – más borvidékek termékei mellett – a somlóinak állandó telephelye lehessen – fogalmazott a polgármester.
Rádi Róbert azt hangsúlyozta, ezentúl igyekszik részt venni a Somló és Környéke Borút Egyesület rendezvényein, hiszen rendkívül vidám társaságra lelt a borlovag klub tagjaiban. Hangulatosak az avatóceremóniák és nagyszerű a közösség. 

A program a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szüreti műsorával folytatódott, majd a Pántlika népzenekar, este pedig a Retro együttes biztosította a jó hangulatot a borok, a pálinkák és természetesen a libalakoma mellé. Aki úgy kívánta, megkóstolhatta a libacombot párolt káposztával, a ludaskását, a libapaprikást juhtúrós nokedlivel, vagy a  libaragu levest. Ezenkívül természetesen volt libazsíros kenyér és libatöpörtyű is. 
No és persze, a libalakomához újbor dukál. A faházakban meg is le is lehet tesztelni az újbort, amely így ősz végére már szépen letisztult. Edvyné Takács Annamária győri borosgazda elmondta, rengeteg napsütés volt az idén, így a szőlők szépen beértek. Bár a létartalmuk kicsit gyengébb volt, de ettől eltekintve rendkívül jó minőségű borok születtek – tette hozzá a borosgazda. 

A programok és a libavigasságok természetesen folytatódnak. Ma ismét számos színpadi produkció, játszóház, operettműsor és vásári komédia várja az érdeklődőket. És még ma vagy holnap sem késő megkóstolni az újbort, vagy elfogyasztani egy libaételt, hiszen tartsuk szem előtt: „Aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik...

(forrás:papa-ma.hu)