Jelenlegi hely

Látogatható a pápai kilátó

Elkészült a Hagyományok Hegyén épített kilátó, mely a hétvégén több időpontban várja a látogatókat. A város legmagasabb pontján, 176 méter magasan épült létesítményről lenyűgöző látvány tárul elénk a város látképével és a Bakony vonulataival.

A látogatók ma délelőtt vették birtokba a kilátót, s a 8,5 méter magasan elhelyezkedő járószintjéről – a csípős hideg és az erős szél ellenére – örömmel tekintettek a távolba, keresve igazodási pontokat a városképben. 
Tóth Kálmán, a kilátót működtető Hagyományok Hegye Egyesület elnöke összefoglalta azt az utat, amelyen a civil szervezet elindult céljainak megvalósítása felé. Missziójuk nem más, mint egy történelmi, néprajzi és természetismereti központ létrehozása. A Hagyományok Hegye ma már számos látogatót vonz, a sok munka gyümölcse beérni látszik. A Pápa Város Önkormányzata támogatását élvező egyesület koncepciójába pedig kiválóan illeszkedett a kilátó megépítése. 
A kivitelező Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója a város önkormányzatával kialakult kiváló együttműködésről szólt. Varga László elmondta azt is, a Bejárható Magyarország elnevezésű kormányprogram keretében arra törekednek, hogy minél több turisztikai attrakció épüljön az állami erdőgazdaság területén. A vezérigazgató hozzátette, a kilátó és a Hagyományok Hegye által kínált értékes programok kiválóan erősítik egymást.
Áldozó Tamás polgármester mintaértékűnek nevezte a gazdasági társaság, a civil szervezet és az önkormányzat együttműködését. Kiemelte, a város legmagasabb pontjáról kiváló kilátás nyílik a Kisalföldre, emellett különleges élményt nyújthat a látogatóknak, ha megpillantják az éppen gyakorlatozó katonai repülőgépeket. A városvezető beszélt arról is, a közeljövőben lehetőség nyílik a ma még állami tulajdonban lévő területrészek megvásárlására, így tulajdonosként később bátrabb tervezés indulhat a terület fejlesztése tekintetében. 
Áldozó Tamás megjegyezte azt is, a Bakonyerdő Zrt. és az önkormányzat együttműködésének következő fejezete a Várkert rehabilitációja lesz, amelynek előkészületei még az idén megkezdődhetnek. 
A köszönetnyilvánítást követően a látogatók birtokba vették a kilátót. Az 53 lépcsőfokot idősek és fiatalok egyaránt könnyedén vették. Nagy Lehel szüleivel mászta meg a létesítményt. A kisfiú elmondta, nagyon szép lett a kilátó, és a látvány is tetszik neki. Bár látta már Pápát a magasból, hiszen a Víztorony tetejéről is vizsgálta a várost, ilyen magasan azonban még nem járt. Szüleivel hamar fel is térképezte, hogy melyik irányban van az otthonuk – tudtuk meg a kisfiútól.