Jelenlegi hely

Íjászat: Négy pápai érem a világbajnokságon

A Magyar Íjász Szövetség és a Nemzetközi HDH-IAA Íjászszervezet 3D íjász világbajnokságot rendezett, melynek a viadal történetében először Sopron adott otthont. A háromnapos világversenyre 11 országból érkezett regisztráció, ami mintegy 365 indulót jelentett. A Hűség városa ideális helyszínnek bizonyult a résztvevők szerint, hiszen minden olyan adottsággal rendelkezett, ami elengedhetetlenül szükséges a sikeres lebonyolításhoz. A három nap során a résztvevők három pályán - pályánként 28 lőállásból - célozhattak a vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokra.

Mint arról korábban beszámoltunk, a három dimenziós íjászat lényege, hogy a versenyzők lőlap illetve tábla helyett, terepen elhelyezett gumiból készített, életnagyságú állatalakokra lőnek. A versenyt pluszban nehezíti, hogy a célok mindig más, előre nem ismert távolságra vannak elhelyezve, így gyakorlatilag szemre kell belőni a távot. A nemzetközi mezőnyben a Delta Íjászegyesület hat íjásza is ott volt, és ahogy azt Süle Istvántól, az egyesület elnökétől megtudtuk, versenyzőik ezúttal is szépen szerepeltek.
- Az eredményeinkkel nagyon elégedett vagyok, hiszen négy érmet sikerült elhozni a világbajnokságról – összegezte az éremtermést az egyesület vezetője. Kadett korosztályban csigás kategóriában Gulyás Erik az első helyet szerezte meg, vadászreflex íjjal Ivánkovics Bertalan a dobogó második fokára állhatott fel. A felnőtteknél Gyenge Zsófiának és Gyimóti Szilárdnak köszönhetően két nagyon értékes ötödik helyet sikerült elérnünk, Nagy Viktor 15. lett, jómagam pedig egy bronzéremmel tértem haza. Egy pályán 28 cél volt elhelyezve. A csigások és olimpiai íjjal lövők maximum 45 méterre lőttek a többi reflex íj maximálisan 27 méterre volt elhelyezve. A pályák változatosak voltak, sok le-fel lövés nehezítette az amúgy nagyon színvonalasan megszervezett versenyt.
A szabályok rendkívül egyszerűek voltak, a három, úgynevezett rangsoroló versenynap alatt minden egyéni induló három különböző pályát teljesített. A pontszámok összesítése után az első hat helyezett került a döntőbe, ahol hat célra kellett lőni, az első három nap és a finálé eredményei alapján alakult ki a végső sorrend. Az egyéni vetélkedés mellett a négyfős csapatversenyben is bizonyítottak a deltások, Süle István a hosszú távú csapatban hetedik, míg Gyimóti Szilárd a rövid távú alakulat tagjaként első helyezést szerzett. Nemcsak a pápai egyesület versenyzői, hanem a magyar csapat is kiválóan teljesített, hiszen összesen 32 arany-, 24 ezüst- és 21 bronzérmet gyűjtött be az egyéni versenyek során, emellett csapatban két arany, egy ezüst és két bronz került a mieink nyakába. A szervezők tájékoztatása alapján az egész hét során a versenyzők egyenként átlagosan 500 lövést adtak le, ami azt jelenti, hogy a világbajnokságon 190.000-szer pendülhetett meg az íjak húrja.
Az íjászok legközelebb szeptember 25-én Döbröntén a saját szervezésű terepíjász versenyen mérik össze tudásukat a mezőnnyel, ez lesz a Dunántúli Terepíjász Kupa utolsó állomása.
(Fotók: misz.hu)