Jelenlegi hely

Gyertyafényes Advent: Két gyertya ég az adventi koszorún

Újabb gyertya ég a város adventi koszorúján. A Gyertyafényes Advent programjai és a pápai adventi vásár csütörtökön indult a Fő téren. Csütörtöktől vasárnapig számos civil szervezet és oktatási intézmény diákjai szórakoztatták műsorral a járókelőket. Advent második hétvégéjén azonban nemcsak helyi művészeti és iskolai csoportok léptek színpadra ünnepre hangoló összeállításaikkal, hanem olyan ismert és népszerű művészek is, mint Szulák Andrea vagy Dervalics Róbert és a balatonfüredi Jazz Quartett. 


Sokan összegyűltek a megújuló Fő téren a mély, bársonyos hangú énekesnő, Szulák Andrea karácsonyi koncertjére. A hideg időjárás sem tántorította el a meghitt pillanatokra, karácsonyi dallamokra vágyó pápaiakat attól, hogy együtt énekeljék a jól ismert slágereket. Szulák Andrea a koncert előtt elmondta, nagyon sok helyre várják még adventben, de az ünnep számára szent. A karácsonyi készülődés kislányával közösen zajlik, december 20-a után pedig már a pihenésé lesz a főszerep – fogalmazott az énekeső. Szulák Andrea elárulta azt is, nagyon várja már azt a pillanatot, amikor kislányával a konyhában süröghetnek, és készíthetik a karácsonyi ételeket. A művésznő hozzáfűzte, szeret olyan dolgokat ajándékozni karácsonykor, amelyeket ő maga készített, így szerettei vagy CD-t, vagy koncertjegyeket vagy éppen házi bonbont, tojáslikőrt vagy karácsonyi süteményeket kapnak ajándékba. 

Tegnap a magyar zenei életből csemegézhettek az adventi vásár látogatói Szulák Andival, ma pedig Louis Armstrong „magyarhangja” szólalt meg a színpadon. Dervalics Róbert kiemelkedő hangi adottságokkal rendelkezik. Ha az ember behunyta a szemét, azt hihette, maga Armstrong énekel a pápai színpadon. A fiatalember és csapata, a Jazz Quartett fellépése nyomán a swing, a blues és a jazz üditő hangulata árasztotta el a teret. A zenekar célja, hogy a színpadra varázsolja a swingkorszak Amerikáját, felidézze Louis Armstrong szellemét, és ezáltal a műfajt minél több emberrel megismertesse és megszerettesse. A zenész-énekes elmondta, ezen munkálkodnak, hiszen Magyarországon még viszonylag kicsi e műfaj népszerűsége és ismertsége. 

Advent második vasárnapján a Pápai Református Egyházközség képviselője gyújtotta meg a városi koszorú második gyertyáját, miközben az egyházközség Séllyei István kórusa hangolta ünnepre a megjelenteket. Ifj. Márkus Mihály adventi gondolataiban úgy fogalmazott, karácsony egyik legfontosabb üzenete a megbékélés. A megbékélés otthon, a családban, a munkában és önmagunkban. Isten megbékél az emberrel. A református lelkipásztor azt hangsúlyozta, fontos, hogy megtaláljuk karácsony mögött az üzenetet. Ez az ünnep arról szól, hogy Jézus Krisztus eljött a földre. Ha őt megtaláljuk, megismerjük és követni tudjuk, akkor valóra válhatnak a költő sorai: „Karácsonyi rege, ha valóra válna, igazi boldogság szállna a világra…” Mindenki ezt a boldogságot keresi. Az ige azt mondja, hogy Jézus Krisztusban megadatott. Ezért őt várjuk. És ezért gyújtottunk még egy gyertyát – foglalta össze ünnepi gondolatait ifj. Márkus Mihály. 

További képek, információk a Pápai advent facebook oldalán (kattintson az alábbi képre):

(forrás: papa-ma.hu)