Jelenlegi hely

Forgalmirend-változás a Március 15. téren

Az egyszerűbb autós közlekedés és a forgalom enyhítése érdekében változtattak a Március 15. tér forgalmi rendjén: a húsbolt és a Csobolyó borozó közötti rövid útszakaszt kétirányúsították. A részletekről Péntek Árpád önkormányzati képviselő és Molnár István, az önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője számolt be a sajtó képviselőinek.


Mint mondták, a Fő tér forgalmi rendjének megváltoztatása óta érezhetően jelentősen megnőtt az autósforgalom a Március 15. téren, ugyanakkor a forgalmi számlálási adatok szerint a legtöbb autós csak azért hajt keresztül a belvárosi téren, hogy a Széchenyi utca irányából el tudjon jutni az Árok utca felé. – Amúgy is nagymértékben terhelt a Jókai utcának a Március 15. téri útszakasza, ezért alakítottuk kétirányúvá a forgalmat a húsbolt előtt – mutatott rá Péntek Árpád. – Ennek következtében a Széchenyi utca felől közlekedőknek ezután már nem kell kimenniük a Jókai utcára ahhoz, hogy visszaforduljanak az Árok utca irányába, hanem itt közvetlenül is megtehetik ezt. Aki pedig a Tókert irányából hajt föl a Március 15. térre és szeretne eljutni a Széchenyi utca felé, annak nem kell megkerülnie az Árok utcai városrészt – fűzte hozzá.

Molnár István, az önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője kifejtette: a legegyszerűbb megoldást választva a húsbolt előtti, mintegy 9 méter széles útszakaszt kettéosztották, és kétirányúsították a forgalmat. – Nem egyenlő arányban alakítottuk ki a két sávot. A húsbolt felőli oldal 6 méter, míg a másik irányú sáv 3 méter széles. Ennek az az oka, hogy az erre közlekedő helyi járatú autóbusznak biztosítani kell a szélesebb fordulósugarat – jegyezte meg Molnár István.
Péntek Árpád kiemelte: lakossági fórumokon és a választópolgárok közvetlen megkeresései alkalmával is rendre szóba került a Március 15. tér forgalmi problémája. Megtudtuk tőle, a forgalmi rend megváltoztatásával kapcsolatban az önkormányzat felkért egy mérnöki irodát, amely számításokat, forgalomszámlálást végzett, majd megfogalmazta a javaslatait. – A mérnöki iroda három megoldási javaslatot dolgozott ki a problémára. Amint lesz rá pályázati lehetőség, körforgalmi kialakítású forgalmi rendje is lesz a térnek. Addig a mostani változatot láttuk a legcélravezetőbb megoldásnak – fűzte hozzá az önkormányzati képviselő.
Az érintett területen a szükséges útburkolati jeleket felfestették, a közlekedési táblákat kicserélték, és a következő napokban – főleg az iskolakezdésre való tekintettel – rendőrök segítik a zavartalan közlekedést a megváltozott forgalmi rendben.