Jelenlegi hely

Egy éjszaka a múzeumokban

Több százan látogattak el Pápán a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos programsorozat részeként a város három múzeumába: a Kékfestő Múzeumba, az Esterházy-kastélyba és a Pápai Református Gyűjteményekbe.


Az Esterházy-kastélyban már kora délutántól 50 százalékos kedvezménnyel látogathatták a vendégek a megújult barokk épületet a fél óránként indult tárlatvezetéssel. Sokan voltak kíváncsiak az állandó kiállításokra, Nemcsics Antal és Cziráki Lajos tárlatára, de a gyönyörű Herendi kiállítás is sokakat ámulatba ejtett. Természetesen, ha már a kastélyban jár valaki, a barokk ruhás fotózás is elmaradhatatlan része az élménynek, így sokan felvették egy-egy fotó erejéig a korhű ruhadarabokat. Ezzel egy időben a kézműves műhelyben ízletes mézeskalácsot sütöttek és csokit öntöttek a látogatók, az ügyes kezű gyerekek és szüleik pedig barokk legyezőt, tiarát és koronát is készítettek.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy a tárlatvezetések maximális létszámmal indultak már délutántól, este pedig nagyon sokan keresték fel a kastélyt. A rendezvényt a Vörös szalonban 19 órától a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kamarazenekarának hangversenye színesítette, valamint 21 órától a „Jöttünk, láttunk, visszamennénk – a modern és a barokk kor találkozása” című előadásában tekinthették meg az érdeklődők a veszprémi színház közreműködésével, ami szintén nagysikerű és teltházas volt.

A Kékfestő Múzeum is gazdag programkínálattal várta egész este a látogatókat. A múzeumban egész napos programként zajlott a kékfestő mesterek találkozója, amelyre több mint ötven meghívott vendég érkezett. 17 órakor a szárítópadláson nyílt kiállítás kékfestő párnákból, amire a várakozáson felül érkeztek pályamunkák, összesen 160 darab.
18 órától folyamatos tárlatvezetésre invitálták az érdeklődőket, óránként a kékfestő mesterek tartottak rendhagyó vezetést, félóránként pedig hagyományos tárlatvezetésen vehettek részt a múzeumba látogatók. Az est során fellépett a Dé-Mol Színjátszó csoport, akik a Vándor vitéz című mesejátékukat mutatták be, a Hansági Big Band pedig swinget játszott.

Kicsiket és nagyokat egyaránt várta a kékfestő nyomdázás, a papírvesszőfonás és az agyagozás, aki pedig megéhezett, megkóstolhatta a hagyományos Kluge-féle szász sült húslevest is – tájékoztatta hírportálunkat Vonnák Andrea múzeumpedagógus.
A múzeum előtt találkoztunk az Erhart családdal, akik Veszprémből jöttek el Pápára a Múzeumok Éjszakájára. Az édesanya kérdésünkre elmondta, már jártak az Esterházy-kastélyban, ahol megtekintették a főúri tereket, a lányok tiarát készítettek, ami nagyon tetszett nekik. A Kékfestő Múzeumban kipróbálták a kékfestő nyomdázást és megnézték a mesejátékot is, ami szintén elnyerte tetszésüket. A Református Gyűjteményekbe is ellátogattak, mivel a múmia világhírű, s ezt feltétlen meg kellett nézni, ha már itt jártak. Remélik, jövőre is lesz Pápán Múzeumok Éjszakája, hiszen ez egy különleges program.

A Pápai Református Gyűjteményekben az úrihimzés rejtelmeibe avatta be a látogatókat a Balatonalmádiból érkezett Cs. Tóth Hajnalka, a népművészet hímzőmestere. Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, a tárlatvezetés mellett ezzel a különleges programmal készültek. Ezek a munkák, mely a magas művészi és technikai színvonalú, sajátosan magyar hímzéseknek a gyűjtőneve, jellemzően a 16. század második felétől a 18. század közepéig készültek Magyarországon, különösen Erdélyben és a Felvidéken.
Az éjszaka során éjfélig várták az érdeklődőket a múzeumok.