Jelenlegi hely

Bor a cicegéhez és a csülökhöz – kiválasztották a fesztivál borát

Míg a fesztiválozók a rendezvénysátorban és a borosgazdák faházainál kóstolgatták az ízletes szőlőnedűket borcsütörtökön, addig a város képviselő-testületét borbírálatra invitálta a rendezvény gasztronómiai kínálatáért felelős Pápai Platán Nonprofit Kft. Őket és a rendezvény vendégeit, az izraeli Eilatból érkezett polgármestert és munkatársát kérték fel ugyanis, hogy válasszák ki az idén a fesztivál borát.

A felkérésnek eleget tevő képviselők tegnap este ültek asztalhoz, hogy a nevezett borok közül laikusként ugyan, de a hivatásos borbírálati szempontok szerint értékelve kiválasszák a legfinomabbat, melyet a ma esti megnyitón a Bor a cicegéhez és csülökhöz címmel tüntetnek ki.
-Ez egy nagyon friss kezdeményezés, a rendezvény előtt találtuk ki, hogy mostantól minden évben kiválasztjuk a fesztivál borát. Ez azt jelenti, hogy ezt a bort kiemelten kezeljük, a pincészetet megjelöljük, hogy ők nyerték el a 2016-os fesztivál bora címet, a jövőben publikálni fogjuk a nevüket és velük hirdetjük majd a jövő évi rendezvényt. Fődíjuk pedig az, hogy jövőre térítésmentesen vehetnek részt a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon – mondta el Boros Katalin ügyvezető.


A képviselő-testület tagjait kérték fel a fesztivál borának kiválasztására

Az első évben 12 féle bort neveztek a fesztiválon résztvevő pincészetek, a versengő borok között fehérek és vörösek egyaránt voltak. A zsűrit alkotó, nem hivatásos borbírálókból álló társaságra azért esett a szervezők választása, mert a fesztivál vendégei is laikusokból állnak, ők is szeretik a jó borokat, szívesen kóstolnak meg finom borokat, és ugyanúgy ítélik meg az egyes szőlőnedűket – magyarázta az ügyvezető.

-A borhoz mindenki ért, éppúgy mint a nőhöz, a futballhoz és a politikához, és kíváncsiak voltunk arra, hogy egy ilyen bírálaton milyen sorrend alakul ki a hivatásos borbírálók értékeléséhez képest – mondta mosolyogva Áldozó Tamás polgármester, aki lelkesen kortyolgatta és ízlelte a felvonultatott nedűket. Mint mesélte, a kastély borának kiválasztásakor már volt egy hasonló megmérettetés, melynek az lett az eredménye, hogy a képzett borbírálók és a laikusok ugyanazt a bort hozták ki elsőnek. 


Áldozó Tamás polgármester, az eilati városvezető és munkatársa is lelkesen kóstolgatta a borokat

A bírálaton a zsűri tagjai a hivatalos borbírálati lap alapján értékelték a nevezett borokat.
-Nekünk ez egy kicsit részletesnek tűnik, hiszen mi egy tízes skálán rögtön be tudnánk írni a megszolgált érdemjegyet, de most mi is vizsgáljuk a bor ízét, illatát, színét, megjelenését, karakterét, intenzitását és összbenyomását, és ez egy érdekes feladat – fogalmazott a városvezető.

Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend nagymestere, mint a zsűri egyetlen végzett borbírálója a fesztivál bora címre nevezett nedűk között sok ízleteset talált, hét bor kóstolása után azonban még nem talált rá az igazira. Mint mondta, a szortimentben friss borok és régebbi borok egyaránt szerepeltek, a frissek adták magukat, nagyon jó illattal, zamattal rendelkeztek, a több éves, hordóban érlelt borok más jellegűek, máshogy kell kóstolni is őket.
-A friss és az idősebb borok is hozták az elvárt minőséget, de az igazit még keressük, és azt gondolom, hogy a fehérborok bírálata után következő vörösborok viszik majd el a pálmát – vélekedett hét kóstolás után.


Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend nagymestere képzett borbírálóként vizsgálta a nedűket

Hogy ez így lett-e, az ma este fog kiderülni, hiszen a Bor a cicegéhez és csülökhöz elismerő címet a fesztivál hivatalos megnyitóján adják majd át. Az ünnepi ceremónia 19.30 órakor kezdődik a kastélyudvaron felállított rendezvénysátorban.