Jelenlegi hely

Álombirodalmi utazás Palya Beával

Bár a nyüzsgő Várkertben, a Játékfesztivál utolsó napjának délutánján lépett színpadra Palya Bea, az Altatok-dalok kiválóan illeszkedtek a rendezvény programjai közé. Anyukák, apukák, kislányok és kisfiúk, nagymamák és nagypapák, fiatalok és idősek gyűltek a várkerti színpad köré, hogy meghallgassák a különleges hangú énekesnő koncertjét.

 

Palya Bea szerint így volt ez jól, hiszen műsora nemcsak gyerekeknek szólt, örömmel csábítja Altatok-koncertjeire a családokat, a párokat, a kismamákat, egyszóval bárkit, aki érdeklődik a nép- és világzenei elemekkel tűzdelt muzsika iránt. 
A népszerű magyar énekesnő másfél évvel ezelőtt adott életet egy kislánynak, Lilinek. Kismamaként elárasztotta az inspirációs hullám, és csak özönlöttek belőle a szavak, a hangok. Hangszert ragadott és rengeteg dalt, altatót írt. Az Altatok lemez dalai nem feltétlenül az altatás folyamatáról szólnak, inkább közvetít egyfajta meghittséget és intimitást – fogalmazott Palya Bea.

A lemez – és természetesen a pápai koncert – különleges hangulatát erősítette a megannyi balkáni, illetve egzotikus hangszer, melyek a dalokat kísérték. A sansula szinte állandó társa volt Beának és Lilinek a gyermek születése előtt, de az egzotikus hangtengerben felcsendült például az úd és a buzuki hangja is. A gongok, pengettyűk, zengettyűk, hangtálak, csilingelős hangszerek adta keleties hangulat magával ragadta a közönséget. Palya Bea és zenésztársa, Gerzson János szerint a hangoknak és a zenének hatalmasa ereje van, hatással vannak nemcsak lelkünkre, hanem testünk rezdüléseire is.

Az Altatok - Dalok, versek álomország kapujában és azon túl című lemez az elcsendesedésről és a meghittségről szól, de az álombirodalmi utazás után az énekesnő most egy újabb összeállításra készül. Várandóssága Lilivel egy csendesebb időszak volt, de cseperedve a kislány egyre nyüzsgőbb, mozgékonyabb, így most ez az életszakasz adja az ihletet az énekesnő számára. Palya Bea hozzátette, anyaként visszatalált a gyermeki létbe, s ez rendkívül termékeny talaj a zenei életben is.