Jelenlegi hely

Infrastruktúra


KÖZLEKEDÉS, INFRASTRUKTÚRA

Közúton Pápa az M1-es nemzetközi főútról, Győr felől a 83. sz. főúton keresztül, Veszprém felől a 8-as és a 83-as főúton egyaránt könnyen elérhető. A tervek szerint 2014-2015 között megépül az M1-es autópályára vezető Pápát Győrrel összekötő gyorsforgalmi út, így Pápáról 30 perc alatt elérhető lesz az autópálya. Várhatóan ezzel párhuzamosan teljes körűen kiépül a Székesfehérvár-Veszprém közötti gyorsforgalmi út, ez is tovább javítja, gyorsítja a közlekedési lehetőségeket. 

A 10 km hosszú körgyűrű tehermentesíti a várost és jobban megközelíthetővé teszi az ipari parkot.

A vasúti kapcsolat a Győr-Szombathely fővonalon biztosított. A vonal része a nemzetközi tehervasúti hálózatnak, ami jó összeköttetést jelent az Adria felé. A Bécset Budapesttel összekötő InterCity-járat is felhasználható a város eléréséhez. A 2001. évben elvégzett rekonstrukcióval az európai szintű állomásépület szolgáltatásai tovább bővültek.

Az energiaellátó rendszerek jól kiépítettek, az üzemi energiaigények kielégítésére alkalmasak.

A telefonellátás az egész város területén vezetékes és mikrohullámú rendszerrel működik. Az üzemeltető a szabad kapacitás által az új igényeket folyamatosan és gyorsan kielégíti.

A telefonhálózatot a közvetlen nemzetközi távhívás-rendszerre rákapcsolták.

A városi kommunikációs szolgáltatások révén az internetre való kapcsolódás és előfizetés korlátlanul biztosított.

A város szélén található katonai repülőtéren 12 nemzet összefogásával és részvételével C-17-es gépeket üzemeltető nehéz légiszállító ezred működik.

A katonai program részeként - részben NATO-forrásból - mintegy 9 milliárd forintból modernizálták a pápai katonai repülőteret. A katonákon és a külföldieken kívül, Pápán várhatóan 300-350 új munkahely jön létre a programnak köszönhetően.