Jelenlegi hely

megemlékezés

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek

Ezen a hétvégén gyásznapot tartanak az ország minden részén. Lehajtott fejjel, összeszorult szívvel a magyar hadtörténelem legtöbb áldozatot követelő vereségére, az 1943. január 12-én indult, s végül a 2. magyar hadsereg összeomlásához vezető szovjet támadássorozat tragikus végkifejletére emlékezünk.
Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszáregyesület szervezésében megvalósuló rendezvény a pápai Református templomban istentisztelettel kezdődött, ahol a szép számban megjelenteket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott köszöntötte.

Simon István: Együtt ünnepelünk testvéreinkkel

Pápa erdélyi testvérvárosa, Kovászna önkormányzati képviselője mondott beszédet a tegnap esti városi megemlékezésen, Államalapító Szent István ünnepén. A kovásznai iskolaigazgató tizenhét diákkal tartózkodik Pápán a város meghívásának eleget téve, ünnepi beszéd mondására Áldozó Tamás polgármester kérte fel az intézményvezetőt. Simon István az ünnepség előtt elmesélte, Kovásznán katolikus közösség él, védőszentje Szent István, tehát a búcsú ünnepe is augusztus 20-a, az államalapításnak emléket állító ünnepet pedig a Perkő-tetői Szent István kápolnában tartják.

Sziklára és hitre épített állam – Az államalapításra emlékezett a város

– Államalapító Szent István királyunk személyre szóló üzenetét így fogalmaznám meg: minden nap mindannyian cselekedjünk egy jó tettet. Ha ez megtörténik, akkor a világunk is jobbá válik – többek között ezt a gondolatot emelte ki ünnepi beszédében Simon István, kovásznai testvérvárosunk önkormányzati képviselője és iskolaigazgatója kedd este az augusztus 20-ai megemlékezésen.

A pápai hősökre emlékeztek

Az Ejtőernyős emlékműnél kezdődött a Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszáregyesület által szervezett hősök napi megemlékezés. Az emlékünnepségen részt vett Unger Tamás alpolgármester, Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője, a képviselő-testület tagjai, Gangler László, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka és Frank Rombouts, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka. A Vitéz Bertalan Árpád Honvéd Ejtőernyős Ezred és Szállítórepülő Század tiszteletére állított emlékműnél tartott rendezvény Nagyváradi József szavalatával kezdődött, az előadó Völgyi József: Az ejtőernyősök emléke című versét tolmácsolta a megjelenteknek. A programon Huszár János mondott emlékbeszédet.

A deportált pápai zsidókra emlékeztek

Az 1944. július 4-én és 5-én deportált 2700 pápai zsidó polgárra emlékeztek ma délelőtt a pápai zsidó temetőben.  A mártír istentisztelet a Himnusz hangjaival, majd vallási énekkel, a halotti imával folytatódott. A szolgálatot Szerdócz J. Ervin újpesti rabbi látta el. A rabbi megemlékezésében felidézte a történelmi eseményeket. 

Óvjuk nemzetünk és közösségeink összetartozását! – A trianoni tragédiára emlékezett a város

– A két világháború között, a rendszerváltás után a Trianon-emlékművekre többnyire azt írták: semmi sem tart örökké. A nemzeti összetartozás napja azt üzeni, van, ami örökké tart, ez pedig az összetartozásunk – fogalmazott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ma késő délután a Millenniumi Emlékparkban, ahol a trianoni tragédiára emlékezett a város a Nemzeti Összetartozás Napján.

A Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napja - Trianon Emléknap 2013. június 4. 17.50

Az örmény népirtás 98. évfordulójára emlékeztek

Az örmény népirtás 98. évfordulójára emlékeztek ma a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a Római Katolikus Nagytemplomban. A genocídium emléknapja április 24-e.

Nagy Lászlóra emlékeztek

Nagy László Felsőiszkázon született 1925. július 17-én és 1978. január 30–án, Budapesten halt meg. A szervező Nagy László Általános Iskoláért Alapítvány és a Tarczy Lajos Általános Iskola egy rövid főhajtással emlékezett az irodalom e jeles alakjára a pápai Zimmermann utcai egykori polgári iskola falánál.  A megemlékezés elején a Tarczy Lajos Általános Iskola néhány tanulója adott színvonalas műsort szavalatokkal és énekkel, majd Puskásné Tófeji Valéria olvasott fel részletet Nagy László: Versben bujdosó című költeményéből. 

Emlékezzünk: 70 évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa

Az orosz tél beköszöntével, a csontig hatoló -30-40 fokos hideg harccselekmény nélkül is súlyos veszteségeket eredményezett. A szovjet hadsereg 1943. január 12-én indította meg hadműveletét. Január 15-re az arcvonal több darabra szakadt, több alakulatot teljesen bekerítettek. Január 17-re a II. Magyar Hadsereg már felbomlóban volt, a szovjetek megállíthatatlanul törtek előre. A rendkívüli hidegben naponta emberek ezrei fagytak halálra. 

Oldalak

Feliratkozás megemlékezés csatornájára