Jelenlegi hely

A zene világnapján énekeltek a belvárosban az erkelesek

Ha zene világnapja, akkor a pápaiak már megszokhatták, hogy az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola közös énekléssel tölti be a belváros utcáit. Így történt ez pénteken délelőtt is, amikor is az intézmény minden diákja és tanára kivonult a Március 15-e térre, az Áruház elé, a Városháza elé, a Fő térre és a tankerületi központhoz, hogy megörvendeztesse a járókelőket, akik meg-megálltak egy-egy zeneszámra, s együtt énekeltek a népes diáksereggel vagy hallgatták a kedves dallamokat az ablakokból.


Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére nevezte ki október 1-jét a zene világnapjának. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Ilyenkor országszerte rendeznek különböző koncerteket, hangszersimogató programokat, kiállításokat és flashmobokat is, felhívva ezzel a figyelmet a zene, az ének fontosságára. A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. 

A pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola több mint tizenöt éve csatlakozik a zene világnapjához. Ezen a napon az intézmény összes tanulója és tanára kivonul a város különböző helyszíneire és együtt énekel. A mai napon közel 500 tanuló dalolt a belvárosban – tudtuk meg Szita Gabriella munkaközösség-vezetőtől. 

A vidám diáksereget dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta ének-zene szakos tanár vezényelte, aki érdeklődésünkre elmondta, a gyerekek nagy izgalommal készültek a mai napra már a tanév eleje óta. Az idei zene világnapjára Kodály-gyűjtéséből állították össze a repertoárt, hiszen Kodály Zoltán halálának 50. év fordulója van az idei évben.