Jelenlegi hely

Zajlik a felújítás a kastélyban - továbbra is látogatható az épület

A bontási munkák a végéhez közelednek az Esterházy-kastély rekonstrukciójának második ütemében. A felújításban érintett épületrészeket jól láthatóan elkerítették, a kastély és a könyvtár azonban továbbra is megközelíthető – adott tájékoztatást a rekonstrukcióról Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Németh Tamás elmondta, a kivitelező április 8-án vette át a munkaterületet, azóta fal- és padlóbontási munkákat végeztek a szakemberek. Az ügyvezető hozzátette, az illetékesek hamarosan megkezdik a régészeti munkálatokat, hiszen főként a földszint, ezenkívül a kápolna melletti oratórium és a homlokzat falkutatási munkafolyamatokat igényel. Eddig a kivitelező az előzetes kutatás nélkül végezhető bontási és feltárási munkákat végezte, végzi – derült ki a sajtótájékoztatón. A szükséges régészeti feltárásokra a kivitelező a szerződéseket megkötötte, az ásatási és kutatási munkák előkészítése folyamatban van – tette hozzá Németh Tamás.

A felújítás során a kivitelező folyamatosan biztosítja a már elkészült terek, azaz a főúri enteriőrök látogatásának, a kastélyban folyó programok és a könyvtár működésének lehetőségét. Boros Katalin hangsúlyozta, a nyitvatartás és a kastélyban elérhető programok változatlanok, csupán a múzeumi terek megközelíthetősége változott. A látogatói bejárat az udvari főbejárat helyett a keleti szárny oldalsó átjáróján (volt váristálló) található. A Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a főúri enteriőrök folyamatosan látogathatók, a tárlatvezetéseket biztonsággal igénybe lehet venni, zajlanak a múzeumpedagógiai foglalkozások és július 8-tól meghirdetik a barokk tábort is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az előkészítés elhúzódása miatt a tervezett november 11-i határidő nagyon rövidnek tűnik, de a kivitelezői ajánlat szerint teljesíthető, amennyiben nem kerül elő kivitelezést lassító lelet. Az északi szárny földszinti padozata alatt már most találtak egy nem várt kőburkolatot, melynek elemzése folyamatban van – tudtuk meg Németh Tamástól. A sajtótájékoztatón kiderült, a projekt megvalósításának novemberi határidejét igyekeznek tartani.  

forrás: papa-ma.hu