Jelenlegi hely

Vetélkedő a pápai szerzetesrendekről

A Szent István Római Katolikus Általános Iskola a város 800 éves évfordulójához kapcsolódva hirdette meg a három fordulóból álló vetélkedőt, amelyet a pápai szerzetesrendek témakörében szerveztek meg a város felső tagozatosai részére. A versenyre összesen 13, 4-4 fős csapat jelentkezett. Az első két írásbeli fordulót követően ma tartották a döntőt, ahol szóban is megmérettette magát a hat csapat az iskola aulájában.

Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató érdeklődésünkre elmondta, katolikus iskola lévén nagyon fontosnak tartják, hogy a diákok részletesebben ismerkedjenek a városban régebben működött szerzetesrendekkel, így a vetélkedőn a pálosokról, a ferencesekről, a bencésekről, az irgalmas férfirendről és az irgalmas nővérekről esett szó, mivel ők működtek aktívan Pápán. Katolikus iskolaként az ő értékeiket szeretnék továbbvinni, az ő szellemiségüket folytatva, nevelni a tanulókat.
A versenyen a Refi, a Tarczy-, a Katolikus és a Munkácsy-iskola diákjai képviseltették magukat.
A megmérettetés előzményeként a Ferences, illetve a Bencés templomba látogattak a tanulók, ahol rövid ismertetőt is hallhattak a rendekről.
A vidám feladatok között volt szerzetesrendi ruha- és templomfelismerés, kirakó, keresztrejtvény, szövegértés, villámkérdések és bábuöltöztetés is, amikor is a megfelelő szerzetesruhát kellett feladni egy kis bábura.

A feladatokat az intézmény hittantanárai, Dékányné Márta Ágnes, Répásné Ihász Marianna és Kókainé Ménesi Mária állították össze. A verseny megszervezésében dr. Hermann Istvánné vállalt nagy szerepet.
A zsűriben dr. Mail József apát plébános, Rádi Róbert kabinetvezető, Zsuppán István nyugalmazott művésztanár és Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató foglalt helyet.
A legjobbak értékes könyvjutalomban, mozijegyben, pólóban és oklevélben részesültek.