Jelenlegi hely

Veszprém Megyei Polgármesteri Fórum Pápán

Pápán, a Városházán tartották a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Veszprém megyei fórumát ma délelőtt. Az önkormányzati vezetőkön kívül a rendezvényre meghívást kaptak a megye országgyűlési képviselői, a megyei közgyűlések elnökei, a járási hivatalvezetők és az MKKSZ megyei titkárai is. 

 
A TÖOSZ idén is megrendezte valamennyi megyében a polgármesteri fórumot, az elnökség döntésének alapján 2016-ban január 19-e és március 31-e között, a megyei fórumsorozatot követően pedig április 21-én, Veszprémben tartják a TÖOSZ küldöttgyűlését – tudtuk meg a rendezvényen.
A pápai tanácskozás elején Áldozó Tamás, a TÖOSZ társelnöke, Veszprém megyei tagozatvezető Pápa város zászlaját adta át dr. Zongor Gábornak, a TÖOSZ főtitkárának, aki hamarosan nyugdíjba vonul. 
Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára a rendezvény kapcsán elmondta, szövetségük az önkormányzati érdekek védelmére és az önkormányzatok fejlesztésére hivatott, amihez fontos, hogy valamennyi tagjuknak rendszeresen lehetőséget biztosítsanak a véleménynyilvánításra, az észrevételek megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. Ezen túl lehetőséget biztosítanak valamennyi önkormányzatnak a fórumon való részvételre, és remélik, hogy hamarosan csatlakoznak szövetségükhöz.
 
A TÖOSZ elnöksége döntése alapján az idei megyei polgármesteri fórumokon egyrészt a MANORKA (Magyar Norvég Kapcsolatok) projekt eredményeit összegezték, és kiemelten foglalkoztak a járási és önkormányzati hivatalok közötti együttműködés tapasztalataival. 
-Magyarország az Európai Unió része, Norvégia viszont nem. Azonban van egy olyan megállapodás, mi szerint a norvégok pénzügyi támogatást nyújtanak bizonyos témákban. Ezt képviseli a Norvég Alap. A TÖOSZ egy konzorciummal pályázott erre, s így nyerte el a kapacitásfejlesztési projektet. E szerint abban érdekeltek a norvégok, hogy az önkormányzatok a leghatékonyabban nyújtsanak szolgáltatásokat a polgároknak minden területen. Projektpartnereik közé tartozik a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége, az Életen Át Tartó Tanulásért Ügynökség Norvégiában – VOX, a Belügyminisztérium (BM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Miniszterelnökség (ME), a Magyar Faluszövetség (MFSZ), a Kisvárosok Országos Érdekszövetsége (KÖOÉSZ), a Szövetség az Életen át tartó Tanulásért (SZETT) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – mondta el a főtitkár. 
 
Áldozó Tamás, a TÖOSZ társelnöke, Veszprém megyei tagozatvezető arról szólt, a TÖOSZ 1990 előtt alakult, a rendszerváltás idején. Ma több mint 1600 magyar önkormányzatot tömörít a 3200-ból, ezzel a legnagyobb létszámú magyarországi érdekképviseleti szövetséggé vált. Veszprém megyében 220 település van, ebből 142 csatlakozott a TÖOSZ-hoz.
-Fontosnak tartom, hogy minden önkormányzat tagja legyen egy-egy érdekképviseleti szövetségnek. A TÖOSZ a napi munkavégzésben is segítséget tud nyújtani. Például összegyűjtik azokat a gyakorlatokat, amelyek a helyi adóztatás területén Magyarországon jelen vannak, megvizsgálják ezeket, s ezek alapján segítenek a jó gyakorlatok átvételében a helyi önkormányzatoknak. 
 
A fórum másik témaköre a 2014-2020 közötti európai fejlesztési időszak önkormányzatokat érintő lehetőségeinek bemutatása volt az országos operatív programok és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretei között. A fórumon természetesen beszéltek aktuális önkormányzati ügyekről, köztük az ASP rendszerről, valamint a TÖOSZ programjairól is. Lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a MANORKA projektpartnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és a Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) is tájékoztatást tartson érdekvédelemi, szolgáltatási és közösségépítési munkájáról.
A szakmai előadások mellett a jelenlévők tájékoztatást kaphattak a fórumot támogató gazdasági szervezetek képviselői részéről az önkormányzatok számára nyújtott szolgáltatásokról is.