Jelenlegi hely

Továbbra is sok a kérdőjel a Lombard helyzetével kapcsolatban

Ahogy arról hírt adtunk, április 7-én a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Kedd este a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Azóta a Magyar Nemzeti Bank közleményben tudatta: az eset fogyasztókat nem érint, a csoport 8 hitelintézet felé nem tud csak elszámolni a fedezetül szolgáló vagyontárgyakkal. Csiszér-Kovács Viktória rendőr alezredes elmondta, hogy előző nap a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa jogi képviselőjével megjelent a készenléti rendőrségen, ahol önfeljelentést tett. A Lombard Kft. ügyvezetőjének a nyomozó hatóságnál tett bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé - ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll - mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak. Ügyfelek felé semmiféle elszámolási hiány nincsen, az egyes hitelintézeteknél jelentkező esetleges veszteség pedig azok működését semmilyen módon nem befolyásolja. A KÉZIZÁLOG Zrt. és a Lombard Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel. A korábban a KÉZIZÁLOG Zrt. által nyújtott záloghitelek fedezetéül szolgáló zálogtárgyak döntő részét pedig az ügyfelek az elmúlt hónapokban visszaváltották, visszavették (erre a felügyeleti biztos tevékenysége időszakában is folyamatosan lehetőség volt), újabb kötelezettségeket pedig nem vállalhatott. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felügyeleti biztosa ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az ügy kapcsán. Azt egyelőre továbbra sem lehet tudni, hogy a Lombard Kft-nél kialakult helyzet mennyiben érinti a Lombard Pápát működtető Új Lombard Kft-t, a csapat klubigazgatója, Szemán György is értetlenül áll az ügy előtt, mellyel kapcsolatban a következő szűkszavú nyilatkozatot tette:
- A Kézizálog Zrt. nem tulajdonosa a Lombard Pápának, így a bajnokságban való részvételünket, szereplésünket és mindenféle jogi helyzetünket a feljelentés nem befolyásolja.
Jelen állás szerint tehát a Lombard Pápa folytatja a bajnokságot és tovább küzd az NB I-es tagságért, az együttes április 11-én szombaton, 18:30 perces kezdéssel a Puskás Akadémiával csap össze a Perutz Stadionban.