Jelenlegi hely

Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy Kastély környezetében

Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében 
 
Projekt azonosító száma:
TOP-2.1.2-15-VE1-2016-00003
 
Kedvezményezett neve: Pápa Város Önkormányzata
 
Elnyert támogatási összege: 1 000 000 000 Ft
 
Támogatási intenzitás: 100 %
 
Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
 
Projekt kezdete: 2017. június 1.
 
Projekt tervezett befejezése: 2020. január 31.
 
Projekt tartalma:

Pápa Város Önkormányzata 1 milliárd forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Zöld város kialakítása elnevezésű pályázati kiírásán. Az elnyert forrásból az Esterházy-kastély mögötti terület (Várdomb) és a Belső-Várkert, valamint az Erzsébet liget zöld infrastruktúra-hálózata újul meg oly módon, hogy a lakosság számára vonzó, családbarát, fenntartható városi környezet, települési arculat alakuljon ki. A projekt célja, a pápai lakosság életminőségének javítása, a város népességmegtartó erejének növelése, a lokálpatriotizmus fokozása, a környezet- és egészségtudatos életmód elterjesztése, továbbá a gazdaságélénkítés és a foglalkoztatási szint emelése.

A projekt által érintett területeken jelenleg jelentős a faállomány, köztük impozáns egyedek is találhatók, ugyanakkor szelekció hiánya miatt megindult a beerdősödés, ami a többi növényzet (cserjék, gyep) minőségét rontja a túlzott beárnyékoltság miatt. Sok helyütt nem a parkba illő, tájidegen fafajok is megtalálhatók. A parkok aszfalt, murva és beton térkő burkolatai leromlott állapotúak, több helyen gyomosodnak, megjelenésük előnytelen, a berendezési tárgyak rossz állapotúak, a hulladékgyűjtők száma kevés, a közvilágítás vegyes képet mutat és felújításra, korszerűsítésre szorul.

A pályázatban megfogalmazottak szerint megújul a Várkert növényzete, megtörténik a növényállomány rekonstrukciója az értékes, beérett történeti növényállomány megvédésével, korosztályos játszótereket, vizes elemet alakítanak ki, kültéri fitness parkot létesítenek, új sétaútvonalakat építenek, és a Várkertben lévő épület felújításával vendéglátó egységet hoznak létre vizesblokkal, raktárhelyiséggel.

A Várdombon (az elbontott szabadtéri színpad területén) megújítják a zöldfelületet és kialakítják az új szabadtéri színpad és nézőtér helyét a szükséges kiszolgáló létesítményekkel, a Tapolca árkot pedig zárttá teszik, látványtóvá alakítva, két fahíddal áthidalva, ezzel megteremtve az eddig hiányzó közvetlen kapcsolatot a Várdomb és a Belső-Várkert között.

Az Erzsébet ligetben megújítják a zöldfelületeket, az eddig extenzíven kezelt területet 2000 négyzetméteren intenzív felületté fejlesztik, magas minőségű gyepek, virágágyak, kiültetések létesítésével és egy kerékpáros átvezetéssel kialakítják a közlekedési kapcsolatot a Várkert és az Erzsébet liget között.

A projekt során mindhárom beavatkozási területen elbontják a régi, rossz állapotú parkberendezési tárgyakat, kiépítik az általános térvilágítást, új útvonalakat alakítanak ki a gyalogos és kerékpáros forgalom számára - melyek szórt és egyéb vízáteresztő burkolattal készülnek -, ezen túl pedig új padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat telepítenek a területeken. A Várkertben felújítják a zenepavilont, ivókutat építenek és felújítják a lépcsőt is. 

A projekt megvalósításához tervezett „szoft” elemek között élővilágot bemutató iskolai foglalkozások és street fitness versenyek szervezése szerepel.    

A beruházás során kialakítandó sétautak, tanösvények és kerékpárutak felülete meghaladja a 14 000 négyzetmétert, az aktív rekrációs terek 900 négyzetmétert tesznek ki, a gazdasági funkciót jelentő vendéglátóhely pedig 150 négyzetméteren valósul meg.

A beavatkozási területen létrehozandó vendéglátóhely hozzájárul a terület gazdasági aktivitásának növeléséhez. A Várkertfürdővel és a Termál Kempinggel szomszédos Belső-Várkert fejlesztésével, az egységes településkép kialakításával a szabadidős tevékenységek, szolgáltatások kínálatának bővítésével növekszik a város turisztikai vonzereje. A beruházás hozzájárul a vonzó történelmi belvárosról szóló kép erősítéséhez. A gyalogosok, kerékpárosok számára kialakítandó útvonalak bekapcsolása a meglévő közlekedési infrastruktúra hálózatba, biztosítja a terület jó megközelíthetőségét. A projekt eredményeként az érintett területek a város zöld infrastruktúrájának igényesen kialakított elemeivé válnak, melyek alkalmasak szabadidős tevékenységekre, kikapcsolódásra, rekreációra, közösségi programokra.

Tanulmányterv