Jelenlegi hely

A Teleki utcában is megújul a járda

A közelmúltban a Kolozsvári utcában, a Kisligettől a Harmadik utcáig tartó rövid szakaszon újította fel a gyalogos felületet a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft, hogy a Munkácsy-iskola és a belváros felé igyekvő gyalogosok számára biztonságos közlekedést tegyenek lehetővé, az ottani munkák befejezését követően pedig megkezdték a Weöres Sándor Általános Iskolához vezető járda felújítását.


A kolozsvári utcában már elkészült a rövid járdaszakasz

A munkálatok már a múlt héten elindultak, az első szakasz bontása után most az alapkészítésnél tartanak a Veszprémi úti sarok és az iskolaépület közötti szakaszon. Az építkezés a páros, vagyis az iskola felőli oldalon zajlik a Veszprémi út és a Szabó Ervin utca között. Rádi Róbert, a kivitelezést végző Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője elmondta, 525 méteren újítják fel a járdát, a beavatkozási terület 630 négyzetméter, a beépítendő kerti szegély 456 méter hosszú. Az építkezés itt is a többi járdafelújítással megegyező munkafolyamat szerint történik, a régi járda elbontását követően új alapot készítenek, és erre rakják a szürke gránitkő burkolóköveket.
-Több műszaki nehézséget is meg kell oldanunk már az első szakaszon, hiszen a felbontott járda alatt, korábbi betontömböket, aknafedeleket és egy régi kerítés alapját is megtaláltuk – tette hozzá az ügyvezető. Rádi Róberttől azt is megtudtuk, a járdafelújításon túl az iskolánál lévő kerékpártároló területét is rendezik, a mostani rossz állapotú murvás területet szintén leburkolják. A beruházás értéke meghaladja a 11 millió forintot, a múlt héten megkezdett munkák várhatóan november közepére készülnek el.

Régi kerítésalapból visszamaradt téglákat is találtak a felbontott burkolat alatt

Az idei évben az intézmények környezetében zajlik a járdaépítés, ez a munka is ebbe a sorba illeszkedik bele. Áldozó Tamás polgármester a helyszínen beszélt erről, elismerve, hogy nagyon sok helyszínt lehetne választani a járdaépítésekre a városban, most azonban az volt a cél, hogy az iskolákhoz vezető utcákban erősítsék a közlekedésbiztonságot a járdafelújításokkal.
-Most a páros oldalon dolgozik a kivitelező, de a kalkulációt az utca másik oldalán futó járdára is elkészítjük és bízom abban, hogy ott is fel tudjuk újítani a járdát az idén – közölte, hozzátéve, természetesen ez a rendelkezésre álló forrás és az időjárás függvénye, hiszen az ősz beköszöntével számítani kell arra, hogy a rossz idő miatt lassabban lehet haladni.

A Szabó Ervin utcai kereszteződésig tart az építkezés

A városvezető azt is megemlítette, a Teleki utcában nem csak a járda felújítása a feladat, más beavatkozásra is szükség lenne, hiszen a Weöres-iskola egy szűk keresztmetszetű utcában fekszik, ami a reggeli órákban nehezen viseli a nagy gépjárműforgalmat. 
-Ezek a beavatkozások lehetnek műszaki jellegűek, például az utca megszélesítése, parkolók rendezése, de forgalomszervezési megoldásokat is át kellene gondolni. Már készíttettünk egy forgalomszámlálást arra vonatkozóan, hogy a Veszprémi út vagy a Szabó Ervin utca felől hozzák többen a gyermekeket az iskolába, mert érdemes lehet az utca egyirányúsításában gondolkodni. Mindezt a későbbiekre tervezzük, egyeztetve az iskolával és a szülőkkel – tette hozzá a polgármester, kiemelve, ez más általános iskolánál, óvodánál is feladat lehet.