Jelenlegi hely

Sok résztvevő a 36. Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) pápai csoportja 36. alkalommal rendezte meg a Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozót, amelynek idén is a Petőfi Sándor Gimnázium tágas aulája adott otthont. 
-A találkozó minden évben nagy népszerűségnek örvend, a mostani alkalomra 140 asztal telt meg, különböző méretű, évjáratú, formájú és értékű érmével.

A gyűjtők leginkább a Dunántúlról érkeztek, de voltak Gyöngyösről, Sárbogárdról, sőt még Németországból is - mondta Buzás Gyula, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Pápai Csoportjának titkára, aki hozzáfűzte, a helyszínválasztás évről évre rendkívül jónak mondható, hiszen ebben az aulában egy térben elférnek, valamint az április eleji dátum is szerencsés választás, hiszen az az első a sorban, s a „kiéhezett” gyűjtők szívesen jönnek el. 
Végül elmondta, az idén Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán alkalmi pénzt is készítettek. Ma a pápai csoport városi szükségpénz sorozatának 31. darabja került forgalomba, amelyen Arany János arcképe látható. 
A találkozó idén is sok érdekességet kínált, pénzérmék és érmek, képeslapok, könyvek és órák is helyet kaptak az egyes asztalokon.
A délelőtt folyamán adták át a városi Kossuth-Emlékprojekt Éberhardt Károly Emlékplakettjét a pápai éremgyűjtők közösség tagjainak.

Áldozó Tamás átadja az emlékplakettet Lóky Györgynek
A néhai neves pápai lokálpatrióta, Kossuth-emlékőrző, H. Szabó Lajos irányításával hosszú ideje működő pápai éremgyűjtő kör mindig is oroszlánrészt vállalt a pápai és környékbeli kossuthi és '48-as hagyományok őrzésében, továbbadásában, s az ismeretterjesztésben. Számtalan városi és járási kiállítás összeállításában, rendezésében is részt vettek az elmúlt évtizedek alatt, például Kossuth és kora címmel 1997-ben a pápai Helyőrségi Művelődési Otthon épületében egy igazán nagyszabású és emlékezetes relikvia-tárlattal.Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 150. és 160., vagy Kossuth Lajos születésének 15 évvel ezelőtti 200. évfordulója kapcsán is színvonalas tárlatokat készítettek Pápán. Lehetne további más, numizmatikával és filatéliával, de képeslapokkal és más apró-nyomtatványok bemutatásával kapcsolatos városi, járási eseményt, évfordulót is megemlíteni az elmúlt hosszú évekből, amelyeket a pápai éremgyűjtők közössége vezetői és tagjai állítottak össze sokak megörvendeztetésére és emlékeztetésére. 
Az emlékplakettet Áldozó Tamás polgármester, a Kossuth-Emlékprojekt fővédnöke és Kerecsényi Zoltán, a Kossuth-Emlékprojekt ügyvivője adta át Lóky Györgynek, a csoport elnökének. 
A rendezvényt kisárverés és tombolasorsolás is színesítette.
A soron következő érem-és fegyverbörze augusztusban lesz majd városunkban.