Jelenlegi hely

Református Óvoda lesz a Csókai

A héten megszületett a szülői döntés a Csókai Óvoda református egyház működtetésébe adásáról. A hírt Áldozó Tamás polgármester és ifj. Márkus Mihály református lelkész jelentette be a Városházán.
Mint arról már korábban szóltunk, a Pápai Református Egyházközség szándékát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy fenntartásra átvenné a Pápai Városi Óvodák Csókai Tagóvodáját. Ez az intézmény évtizedekkel ezelőtt is a reformátusoké volt, így a kezdeményezés befogadásával újra egyházi intézménnyé válna.A jogszabályban meghatározott eljárásrend szerint előbb a képviselő-testületnek ki kellett fejeznie szándákát a fenntartói jog átadásáról - ez a február 24-ei ülésen megtörtént -, majd a szülőknek kellett véleményt alkotnia az intézményátadásról. A törvényben megfogalmazottak alapján, az óvodába járó kisgyermekek szüleinek kell szavazniuk a témában, intézményátadásról pedig akkor lehet szó, ha 50 százalék plusz egy fő támogatja a fenntartóváltást.


Áldozó Tamás polgármester a szülői szavazás eredményéről tájékoztatta a sajtót

Minderről a március 14-én tartott szülői értekezleten tájékoztatták a szülőket, már ott is át lehetett venni a szavazólapokat, de azok számára is biztosították a szavazás lehetőségét, akik nem tudtak részt venni a fórumon - tájékoztatta a sajtót a városvezető. 
-Örömmel jelentem, hogy a 84 szavazásra jogosult szülő mindegyike leadta a szavazatát, az urnát szerdán bontottuk fel az önkormányzat, a református egyházközség és a szülők képviselőinek jelentlétében - közölte Áldozó Tamás. 
A 84 szavazatból 64 támogatja az óvodának a református egyház általi átvételét, 15 nem szavazat volt az urnában, öten pedig tartózkodtak, illetve érvénytelenül szavaztak.
-Ez azt jelenti, hogy az érvényes szavazatot leadók 81 százaléka támogatja, hogy a Csókai Óvoda a református egyházközség fenntartásába kerüljön, ez bőven meghaladja a szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot, de bőven meghaladja a másik lélektani határnak számító kétharmadot is. Meglátásunk az, hogy a szülők egyértelműen állást foglaltak abban, hogy el tudják fogadni ezt a változást. 


Megszolgáljuk a megelőlegezett bizalmat - ígérte ifj. Márkus Mihály lelkész

A polgármester köszönetet mondott a szülőknek konstruktív hozzáállásukért, függetlenül attól, hogy miként szavaztak. A köszönet hangján szólt a szülői döntésről ifj. Márkus Mihály református lelkész is. Mint mondta, ez hatalmas megelőlegezett bizalom az egyházközség felé, amit szeretnének megszolgálni. Felidézte a szülői értekezleten elhangzott kérdést, mely szerint meg tudja-e tartani azt a családcentrikus légkört az új fenntartó, mint amit ott eddig megszokhattak a szülők és a gyermekek.
-Ezt mindenképpen szeretnénk megtartani, sőt, ha lehet, még jobban csinálni! – mondta a lelkész. Hozzátette, ha a további tárgyalások is hasonló eredménnyel, a felek kölcsönös megelégedésével zárulnak, akkor szeptembertől a következő nevelési évet a Csókai Óvodában a most is odajáró gyermekekkel és néhány új beíratott gyermekkel kezdhetik. 
-Azt szeretnénk, ha szinte észrevétlen lenne az átvétel a gyermekek számára és senkinek nem okozna törést ez a változás – hangsúlyozta ifj. Márkus Mihály.


Az óvodába járó gyermeke szüleinek több mint kétharmada támogatta a fenntartóváltást 

Az egyházközség számára most kezdődik a munka hajrája, hiszen a szülői ügydöntő szavazás előtt értelmetlen lett volna a működtetést szervezni. Így most megkezdődnek a tárgyalások az óvodapedagógusokkal, szervezeti-működési szabályzatot, pedagógiai programot készítenek. A következő presbiteri gyűlésen döntenek az intézményalapításról, és az egyházi eljárásrend szerinti teendőket is el kell végezniük az intézményátvétellel kapcsolatban.

Az állami eljárásrend is tartogat még néhány fejezetet: így a szülői szavazást követően folytatódik az átadás-átvételi folyamat, a következő lépés az alkalmazotti közösség és a szülői szervezet megkérdezése lesz, majd a reprezentatív szakszervezetnek is állást kell foglalnia az ügyben és ezután a soron következő ügydöntő szavazás ismét a képviselő-testületé lesz - tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Mindeközben folytatódnak az egyeztetések a Pápai Református Egyházközséggel is, hiszen az épület sorsáról is dönteni kell. A tervek szerint vagyonkezelői szerződést kötnek, vagyis az óvodaépület a város tulajdonában marad.