Jelenlegi hely

Pro Publico-díjat kapott Bitai Sándor – Ülésezett a képviselő-testület

Személyi ügyekről, településfejlesztési tervekről, valamint az óvodai beíratás időpontjáról is szó esett a város képviselő-testületének csütörtök délutáni ülésén. A tanácskozás elején Bitai Sándor, a Pápai Polgárőrség nemrég leköszönt elnöke Pro Publico-díjat kapott Áldozó Tamás polgármestertől. Bitai Sándor 1998-ban lépett be a pápai polgárőrök közé, majd 2000-ben a helyi szervezet alelnöke lett. Ezt 2003-ban az elnöki pozíció követte, amiről idén év elején lemondott. Pápa közbiztonságáért polgárőrként végzett tevékenységét most Pro Publico-díjjal ismerte el a város.
Miután nem érkezett pályázat az Egészségügyi Alapellátási Intézet intézményvezetői állásra, május 31-ig továbbra is Schweighoffer Zita házi gyermekorvos marad az intézmény megbízott vezetője. A képviselők módosították az Egyesített Szociális Intézmény és a bölcsődék térítési díjairól szóló rendeletet. Ezek a természetben nyújtott szociális ellátásokat érintik, amiknek a fedezetét jelentős részben az önkormányzat helyi adóbevételei biztosítják – tudtuk meg az ülést követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamástól, aki hozzátette: a bölcsődei ellátás továbbra is ingyenes marad. Megjegyezte, a bölcsődei ellátás és például a házi segítségnyújtás finanszírozása jelentős terhet ró az önkormányzatra, ugyanakkor Pápán működnie kell a szolidaritás elvének, amit ezután is prioritásként kezel a városvezetés. – Büszkék vagyunk arra, hogy a városnak ilyen fejlett szociális ellátórendszere van – fogalmazott a polgármester.
 
A helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendelet módosításával pontosították azokat a feltételeket, amik alapján lakatlannak tekinthető egy ingatlan – ebben az esetben nem kell hulladékkezelési díjat fizetni. A képviselő-testület beszámolót hallgatott meg a települési értéktárról, ehhez kapcsolódóan elhangzott: továbbra is várják az ötleteket, javaslatokat a pápai értékekre.
Döntöttek az óvodai beíratás időpontjáról is: erre egymást követő négy napon, május 9. és 12. között 7-től 18 óráig lesz lehetőségük a szülőknek a Szivárvány Óvodában. Csákvári Judit, a Pápa Városi Óvodák intézményvezetője elmondta, személyesen jelen lesz a beíratásnál, ugyanis szeretne közvetlen kapcsolatot kialakítani a szülőkkel.
 
A képviselők 40 millió forintot rendeltek hozzá a Nagyváradi utcai járdaépítés megkezdéséhez, melyre korábban már biztosítottak 17 milliót, így összesen 57 millióból folytatódik az Eszterházy Ferenc Terv keretében tavaly elindított városi járdarekonstrukció. Áldozó Tamás kiemelte, amint látják majd a helyi adóbevételek alakulását, akkor év közben további összegeket fordíthatnak járdaépítésre. Emellett a tanácskozáson elfogadták a felújítási címjegyzéket, aminek keretében a város 40 millió forintot költ el önkormányzati tulajdonú bérlakások felújítására.
 
A képviselők határoztak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) benyújtandó első pályázati csomagról, amihez kapcsolódóan az egyes kiírások szerint a zsinagóga rekonstrukciójára, a piac átépítésére, valamint a Huszár-lakótelepi orvosi rendelő épületének és az észak-nyugati városrész fő csapadékvízelvezető-rendszerének felújítására nyílhat lehetőség. A váratlan többletköltségek miatt mintegy tízmillió forintot biztosít az önkormányzat a Szent István úti áteresz megépítésére szánt eredeti összegen felül. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a kényszerből felülírt tervekkel valójában már nem az áteresz felújítása készül el majd el, hanem gyakorlatilag egy híd épül a régi Tapolca-meder fölé.
Mindezeken túl sporttámogatásra is jut pénz: a város ötmillió forint önrész vállalásával pályázatot nyújt be egy műfüves grundfocipálya kiépítésére a Perutz Stadionban.