Jelenlegi hely

Pezsgő és rock and roll - szilveszter a Fő téren

Ezüstfényű telihold ragyogott a karácsonyi díszbe öltözött Fő tér felett az esztendő utolsó éjszakáján, s még a hőmérő higanyszála sem kúszott mélyre, hogy minél többeket a belvárosba csábítson szilveszterezni. Vidám hangulatban úszott át az óév utolsó városi bulija az újesztendő első mulatságába és az éjféli harangszóra megtelt a város főtere.


Több százan búcsúztatták a Fő téren az óévet

A szilveszteri móka vidám poharazgatásra, táncra, közös éneklésre csábította az ünneplőket, a rendezvényre kilátogatók villogó fejdíszekben, bolondos álarcokban, csillogó szilveszteri sipkákban, trombitákkal felszerelkezve érkeztek a térre, ahol a Pápai Musical Stúdió alapozta meg a hangulatot ismert hazai slágerekkel. Őket a budapesti Lángoló Leguánok Tűzzsonglőr Társulat követte, tüzes produkciójuk sok érdeklődőt vonzott, az előadás végén pedig a közönséget is bevonták a tűzzsonglőrködésbe. A csoport 2005 óta járja az országot tüzes varázslásaival, számukra nem szokatlan, hogy az ünnepek munkával telnek.
-A csapat neve úgy született, hogy haverokkal összegyűltünk, nagyon jól éreztük magunkat és valami alliteráló nevet próbáltunk kitalálni. Szerény kapacitásunkból erre futotta - válaszolt mosolyogva Dőrei Attila, a csapat vezetője arra a kérdésre, hogy miért éppen a leguánok nevet választották. Meglátása szerint tűzzsonglőrnek lenni, tűzzel játszani, dolgozni egy pozitív életérzés, amit nagyon szívesen csinálnak a kezdetek óta. A társulat 2016-ban egy új produkciót vitt bele műsoraiba, interaktívvá tették az előadás egy részét, bevonva a közönséget, főként a gyermekeket. Mint megtudtuk, ennek nagyon nagy sikere van mindenütt, a 2017-es esztendő is ennek népszerűségében telt és Pápára is hoztak ebből egy kis ízelítőt.
-A 2017-es év minden tekintetben sikeres volt számunkra, rengeteg meghívást kaptunk, úgy tűnik a 2005-ben megkezdett munka mostanra ért be, minden hétvégénk foglalt volt idén. A következő évre azt tervezzük, hogy a 30 perces tűzszínházi előadásunkat tovább bővítjük, új tagokat, új elemeket vonunk be a meglévő produkcióba - mondta el érdeklődésünkre Dőrei Attila.

A tűzzel játszottak

A tűzzsonglőr bemutatót csillogó tekintetű gyermekek és érdeklődő felnőttek állták körbe, köztük találkoztunk Vándor Annával és nagyszüleivel. A kis Anna ugyan szégyenlősen a mamához bújt, nagypapája, Vándor Ottó azonban szívesen válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk, az ő szilveszteri programja idén az unokázás, feleségével hozták el a kicsiket a látványos bemutatóra, sőt még az új év első napját is az apróságokkal töltik. Az óesztendőről úgy fogalmazott, sok munkával telt az év.
-Ebben a korban már úgy érzem, hogy fél év alatt egy év telik el, a 2017-es is igen gyors volt - mondta nevetve. Hozzátette, a mezőgazdaságban dolgozik, sok terve van a következő évre, fejleszteni szeretné a gazdaságot.
-Erről most még nem mondok részleteket, de ha sikerül megvalósítani, nagyon szívesen beszélek róla.

Vándor Ottó (középen fekete kalapban) feleségével és unokáival érkezett a mulatságba

Czuczai Jánosék a szilveszteri mulatság első pillanatától kezdve nagyon vígan voltak, mókás kalapban ropták a tömegben már a Musical Stúdió fellépése alatt is. Mint mondta, évek óta itt töltik az év utolsó éjszakáját, mindig nagyon jól érzik magukat, ezért is térnek vissza.
-Innen még Görzsönybe megyünk egy buliba, aztán majd reggel pihenünk egyet - nevetett. A vidámságra minden oka megvolt, hiszen jó évet zárt és családja számára is sikeres volt a búcsúzó esztendő.
-Nagy reményekkel nézünk a 2018-as év elé is, és remélem minden sikerülni is fog az életünkben. Mindig vannak új terveim - nézett előre felesége és annak barátnője társaságában. 

Czuczaiék áttáncoltak az újévbe

A hajnalba kúszó táncos mulatsághoz a Filtol Rock and Roll Band szolgáltatta a zenét, Herr Zoltánék Budapestről érkeztek városunkba és a klasszikus rock and roll számok mellet számos bulizós nótát hoztak a pápai szilveszterre.
-Nagyon szeretjük a rock and rollt ezért is játszuk főként ezt a műfajt, de tapasztalataink szerint a közönség számára is nagyon kedvelt ez a zenei stílus. Elvis, Beatles, Chuck Berry dalokat játszunk, de sok Hungária nóta is felcsendül a koncertjeinken és persze a rock and roll mellett más műfajú bulizós dal része a műsornak - mesélte a zenekar vezetője. Herr Zoltán hozzátette, ugyan számukra ez az éjszaka is munkával telik, de a közönség szórakoztatása nekik is szórakozás, így szívesen vállalják. A csapat sikeresnek értékelte a 2017-es évet, az új esztendőtől még jobbat várnak és minden pápainak is ezt kívánták. 2018-ban egy hatalmas bulit szerveznek Budapesten több zenekar fellépésével, most erre készülnek leginkább, tudtuk meg a zenekartól. A pápai koncerttel kapcsolatban azt ígérték, hogy mindenkit megtáncoltatnak és éjfél után ez valósággá is vált, a téren szórakozók vígan ropták az ismerős dallamokra.

Mindenki táncolni fog - ígérte a Filtol

A jó hangulathoz nemcsak a jó zenék, hanem a vidám kiegészítők és a finom italok is hozzájárultak. A téren ezúttal egy szolnoki árus kínálta a vidám szilveszteri kalapokat, trombitákat, villogó díszeket. Bánhegyi János arról mesélt, számára megszokott dolog, hogy míg mások mulatnak, ő dolgozik, hiszen ez a szakmája, az ünnep kellékeit ilyenkor kell árusítani. Azért ő sem szomorkodik, mások mulatsága számára is öröm, szereti a jó zenéket és a vidám társaságot. A táncra buzdító italokat kínáló faházak egyikében a gyümölcsborairól ismert palkonyai Mokos Pincészet munkatársaival találkoztunk. Ők rendszeres résztvevői a borfesztiválnak, idén először pedig advent idején és szilveszterkor is várták boraikkal a vendégeket.
-Nagyon jó évünk volt a 2017-es és Pápán is nagyon jó tapasztalatainak voltak. Régóta visszajárunk ide és a vendégek már célirányosan keresnek minket - mondta Farkas Krisztina, a pincészet kereskedelmi képviselője. A különleges éjszakára különleges kínálattal érkeztek, forralt eperbort, szilvabort és meggybort hoztak, de alkoholmentes forralt almamusttal is készültek a kisgyermekek és a sofőrök kedvéért.

Forralt bor eperből, meggyből, szilvából a Mokos Pinészet faházában

Éjfélkor aztán elcsendesült a gitár és a szintetizátor, a közös visszaszámlálás után pedig a teret a Himnusz hangjai töltötték be, majd pezsgősüvegek dugójának durranásai és a tűzijáték villanó fényei között kívántak boldog új évet egymásnak családtagok, barátok, szerelmesek.

A Fő téri forgatagban találkoztunk Szíjártó László atyával, aki a Galéria Bisztróban töltötte az estét barátaival, s az éjféli köszöntésre jöttek le a térre. Mint megtudtuk, a plébános 14 éve él Pápán, de ez az első, hogy a Fő téren búcsúztatja az óévet. A tókerti plébánia lelkipásztorát arról kérdeztük, miként ünnepelheti egy pap a szilvesztert. 
-A kérdés nagyon bonyolultnak tűnhet, pedig nagyon egyszerű. Sokan hiszik, hogy a keresztény vallás sok mindent tilt, pedig mi is olyan emberek vagyunk, mint bárki más. Amikor mások ünneplenek, mi is ezt tesszük, és jól érezzük magunkat, a pápai Fő tér pedig kiválóan alkalmas erre, jó látni, hogy ennyien összejönnek, találkoznak.
Úgy fogalmazott, ilyenkor mindenki elfelejti az elmúlt év nehézségeit, szomorúságait, kudarcait és reményekkel telve néz az új év elé. László atya azt is megosztotta velünk, az elmúlt napokat családjával töltötte, de volt alkalma szülővárosában élő barátaival is találkozni, így remekül zárult számára az óév.
-A legfontosabb, hogy szeretetben, békében tudjuk élni az életünket, barátaink, családunk körében. Mi hívő emberek pedig kérjük ehhez a jó Isten áldását, hogy még jobban tudjuk teljesíteni feladatunkat.
Az új esztendő terveiről elmondta, a Tókerti Plébánia 2018-ban ünnepli alapításának 70. évfordulóját, a jeles alkalmat szeretnék méltóképpen megtisztelni a gyülekezettel.

László atya barátaival búcsúztatta az óévet

Ugyancsak a népes tömegben találkoztunk dr. Kovács Zoltán államtitkárral, a térség országgyűlési képviselőjével, aki ismerőseivel koccintott az új évre a belvárosi rendezvényen. 
-Jó látni, hogy ilyen sokan összegyűltek a rendezvényre, szép volt a tűzijáték, jó hangulatot teremt a zenekar, azt gondolom, a szilveszter erről szól. De nem szabad elfeledkeznünk azokról sem, akik ilyenkor is dolgoznak, ránk vigyáznak, köszönet a munkájukért - mondta nem sokkal éjfél után. Meglátása szerint Pápa városa elégedett lehet a 2017-es esztendővel, nagyon sok lehetőség nyílt meg a település előtt, ezeknek a fejlesztéseknek 2018-ban már látványos elemei is lesznek.
-Hiszem, hogy az embereknek is sikerült kicsit előrébb lépniük, mindenkinek egy kicsit jobb lett és remélhetően így lesz ez 2018-ban is. Ehhez kívánok mindenkinek boldog új évet, teljen jó hangulatban, jó egészségben és sikerüljön mindenkinek valóra váltani a terveit - fogalmazta meg kívánságait a pápaiaknak. Saját életével kapcsolatban úgy fogalmazott, a 2018-as évet az elvégzett munka határozza meg, a négy évvel ezelőtt eltervezett feladatokat sikerült nagyrészt teljesíteni, így nyugodt lelkiismerettel készül a választásokra. 
-Ez egy ilyen foglalkozás, nekünk négyévente állásinterjún kell részt vennünk, ezt hívják választásoknak, csak éppen nem ketten-hárman-öten hallgatják meg az embert, hanem ebben a választókerületben 90 ezren - mondta mosolyogva az új esztendő hajnalán.

Dr. Kovács Zoltánt sokan üdvözölték a Fő téren

A teliholdas szilveszter éjszakán Dj. Béci újévi utcabulija szórakoztatta kifulladásig a legkitartóbbakat, akik pedig az új év napján részt vettek a vidám mulatságon, számíthatnak arra, hogy az év során sokszor lesz részük hasonlóban, hiszen úgy tartja a mondás, ami az újesztendő első napján történik velünk, az évközben sokszor megismétlődik.