Jelenlegi hely

A pápai városi piac fejlesztése

 

A pápai városi piac fejlesztése
 
 
A projekt azonosítószáma: 
TOP-1.1.3-15-VE1-2016-00009
 
Kedvezményezett: Pápa Város Önkormányzata (8500 Pápa, Fő u. 5.)
 
Elnyert támogatás összege: 500.000.000 Ft
 
Támogatási intenzitás: 100 %
 
Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
 
Projekt kezdete: 2017. június 1.
 

Projekt tervezett befejezése: 2019. május 31.

 

Projekt tartalma:

Pápa Város Önkormányzata 500 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Helyi gazdaságfejlesztés című pályázati kiírásán A pápai városi piac fejlesztése című pályázatával. Az elnyert forrásból megvalósítandó felújítás olyan fejlesztést tartalmaz, amely a városfejlesztési, belváros rekonstrukciós tervekben megfogalmazott céloknak és a korszerű, korunk minden igényét kielégítő piacüzemeltetéssel kapcsolatos elvárásoknak is megfelel. A beruházás közvetlenül és közvetetten is hozzájárul a helyi és térségi gazdaság élénkítéséhez, a térség lakosságának helyben maradásához és boldogulásához, valamint a helyi, térségi áruk fokozottabb megjelenéséhez és a térségi mezőgazdasági termelés, a házi/kisüzemi feldolgozás, kézművesség erősödéséhez.

A jelenlegi piac a város központjában, a belváros határán helyezkedik el összesen 8 238 négyzetméteren. Területén 2 x 153 négyzetméteres alapterületen üzletek találhatók, az azok által közrezárt felületen 1 232 négyzetméteres fedett, nyitott csarnok helyezkedik el. Az épületek mellett található szabad, nyitott tér a rendes piaci napokon túl, időszaki vásároknak, rendezvényeknek ad helyet. A piacon az elmúlt években több kisebb fejlesztés zajlott, de teljes területe felújításra, átalakításra szorul.

A pályázatban megfogalmazott fejlesztés a létesítmény teljes körű felújítását, korszerű infrastruktúra és működés kialakítását tartalmazza. A tervek szerint a jelenlegi, elavult építmények bontása után 1 420 négyzetméter alapterületen zárt, fedett teret alakítanak ki az üzletek és elárusító asztalok számára, 780 négyzetméteren fedett, nyitott térben további elárusító asztalokat telepítenek és létrehoznak egy 680 négyzetméteres külső piacteret.

A jelenlegi, párhuzamos, zárt felépítés helyett új struktúrában, aszimmetrikusan helyezkednek majd el az üzletek a piac épülettömbjében, gazdasági feltárásuk, tájolásuk főként a Szabadság utca és a szomszédos húsbolt irányába történne. A fedett, zárt térben körülbelül 500 négyzetméternyi helyet foglalnak el az üzletek, pavilonok, ezen túl a piac látogatói számára a kor követelményeinek megfelelő kiszolgáló infrastruktúra – ivókút, vizesblokk, tájékoztató felület – épül. Ezen a területen 90 folyóméter hosszan a szabadasztalos árusítás lehetőségét is kialakítják.

 A vásárcsarnok területét a vásárlók főként az Ady sétány felől, az oda tervezett főhomlokzaton át tudják majd megközelíteni. Itt, a fedett, nyitott térben 135 folyóméter asztalt telepítenek árusítási célokra, az asztalok tervezett szélessége 1 méter, a köztük lévő tér 2 méter, ami megfelelő felületet biztosít az értékesítéshez, az áruk mozgatásához és a vásárlók kiszolgálásához.

A 680 négyzetméteres külső piactér egy burkolt, de telepített berendezéstől mentes terület lesz, így mobil sátrak elhelyezésére, rendezvények tartására is alkalmassá válik a felület, az egész terület egységes burkolása pedig a piac egészének akadálymentes megközelítését szolgálja.

A felújítás és átalakítás fontos eleme a műszaki infrastruktúra megújítása. Az ivóvíz ellátás biztosított az ingatlanon, de az új elhelyezkedésű üzletekhez, az ivókutakhoz, a terület tisztításához szükséges az új vízvételi helyek kiépítése és ehhez kapcsolódva a szennyvíz-elvezetés megoldása.  A terület átalakításával a csapadékvíz-elvezető rendszer is átépítésre szorul. Hasonlóan teljes átalakítás szükséges a gáz- és elektromos áram-ellátás biztosítására, hiszen a zárt terek fűtésének, a zárt és nyitott felületek megvilágításának az új térelrendezéshez kell igazodnia. Az energiaszükséglet és energia-ellátás rendszerének teljes átalakítása ugyanakkor lehetővé teszi a megújuló energiaforrások alkalmazását.

A fejlesztés részeként a belvárosi térkapcsolatokat, gyalogos, kerékpáros és gépjármű közlekedési útvonalakat és parkolási lehetőségeket is rendezik. Az autóval érkezők számára a jelenlegi közlekedési nyomvonal korrekciójával, merőleges állások kialakításával a szükséges mennyiségű parkolóhely biztosítható, a biciklivel közlekedőknek pedig kerékpártámaszokat telepítenek.

 A városi piac új kialakítása egyaránt megoldást kínál a szezonálisan változó igények kiszolgálására, a rendes piaci napokon túli vásárok, rendezvények lebonyolítására. A piac felújítását követően ismét az önkormányzat üzemelteti majd a létesítményt, és - együttműködve a helyi és térségi szakmai, szakági szervezetekkel, valamint a piac használóival - dolgozza ki a piac új működési rendjét

Térkép

Címkék: