Jelenlegi hely

Pápa Város Közintézményeinek Energetikai Korszerűsítése a fenntarthatóság jegyében

Pápa Város Közintézményeinek energetikai korszerűsítése a fenntarthatóság jegyében  

A projekt azonosítószáma: 
TOP-3.2.1-15-VE1-2016-00012
Kedvezményezett: 
Pápa Város Önkormányzata (8500 Pápa, Fő u. 5.)

Elnyert támogatás összege: 299 154 800 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt kezdete: 2017. november 1.

Projekt tervezett befejezése: 2019. október 31.

A projekt tartalma:

Pápa Város Önkormányzata 299 154 800 forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című pályázati kiírásán. A projekt célja az önkormányzat tulajdonában lévő közintézmények komplex energetikai felújítása megújuló energiaforrások alkalmazásának kombinálásával. A beruházás öt közintézmény fejlesztését teszi lehetővé ily módon, valamennyiben indokolt a beavatkozás az energiafelhasználás korszerűtlensége és az elavult műszaki állapot miatt. Az ingatlanok ilyen típusú korszerűsítése a nemzeti és helyi programokban, stratégiákban meghatározott célkitűzésekhez való hozzájárulás mellett a város önkormányzata gazdálkodásának racionalizálása, a költségek hosszú távú csökkentése miatt is szükségszerű.  

A projektben érintett épületek:

·Idősek otthona (Pápa, Vörösmarty utca 12/A)

A beruházás keretében szigetelik az épület homlokzatát és lábazatát, valamint a padlásfödémet, hőszigetelt nyílászárókra cserélik a meglévő ablakokat, ajtókat, korszerűsítik a fűtési rendszert, napkollektorokat telepítenek a használati melegvíz előállítására.

·Idősek Otthona (Pápa, Teveli út 3.)

Az energetikai korszerűsítés során hőszigetelik a homlokzatot, az épület lábazatát és a padlásfödémet, megvalósul a kazánház bevonása az úgynevezett termikus burokba, hőszigetelt nyílászárókat kap az épület, korszerűsítik a fűtési és használati melegvíz rendszert, napkollektorokat szerelnek az épületre és a használati melegvíz előállítást ezzel biztosítják.

·Jókai Mór városi Könyvtár (Pápa, Fapiac tér 14.)

A homlokzat és a padlásfödém szigetelésén túl megtörténik a közműalagút mennyezetének hőszigetelése, szigetelt nyílászárókra cserélik a meglévő nyílászárókat, korszerűsítik a fűtési rendszert és a világítást, fénycsatornákat alkalmaznak, valamint napelemes rendszert telepítenek az épületre.

·Városi Sportcsarnok (Pápa, várkert út 4.)

A fejlesztés legjelentősebb eleme a hőszigetelés, mely a padlásfödémet, a tetőteret határoló szerkezet vízszintes síkját, a fűtetlen padlásteret határoló falazatot és a csarnokrész tetőzetét érinti. Korszerűsítik az épület fűtési rendszerét, megtörténik a folyadékhűtő cseréje, hővisszanyerőt telepítenek, megújítják az épület elektromossági rendszerét és napelemes rendszer kiépítésével biztosítják a megújuló energia használatot. 

·Nátus konyha

A műemléki védelem alatt álló épületben homlokzat, lábazat és padlásfödém szigetelés zajlik a projekt keretében, új, szigetelt nyílászárókat építenek be, bevonják a kazánházat a termikus burokba, korszerűsítik a világítási, fűtési és használati melegvíz rendszert. A projekt részeként hővisszanyerőt telepítenek, a használati melegvíz ellátásra napkollektorokat szerelnek fel és hálózatba tápláló napelemes rendszert építenek ki.

A projekt eredményeképpen csökken az önkormányzat üzemeltetési költsége az érintett épületek vonatkozásában, csökken a CO2 kibocsátás és a környezeti terhelés, mérséklődik a fosszilis energiafelhasználás, és javul az energiahatékonyság.