Jelenlegi hely

Nyolc évtizedes a Tókerti Óvoda

A Tókerti Óvoda 80 éves évfordulójáról jubileumi rendezvénysorozattal emlékeztek meg. Tegnap bemutatták a Tókerti Óvoda története alapítástól napjainkig 1936-2016-ig című óvodatörténeti könyvet, ami pápai vonatkozásában történelmi jelentőségű, hiszen eddig még nem jelent meg önálló óvodatörténeti feldolgozás a város egyetlen óvodájában sem. A tegnapi nap az intézmény ünnepe volt. A délelőttöt a gyermekek zenés interaktív műsor keretében vidámsággal töltötték.

A délután a generációk találkozásának adott lehetőséget, felelevenítve a régi emlékeket, hiszen több olyan család is kötődik az óvodához, akiknél a nagyszülők, szülők és most a gyermekek is az óvoda árnyas fái alatt, vagy a barátságos csoportszobákban töltötték boldog gyermekéveiket. A tegnapi napon a régi időkre emlékeztek, s a fényképkiállítás segítségével egy kis időutazással eljutottunk a kezdetektől napjainkig.
A Tókerti Óvoda a kertváros közepén található, mely terület 1771-ig víz alatt állt, s városvédő tóként szolgált. Ekkor Gróf Esterházy Károly, egri püspök a tavat lecsapoltatta. A lecsapolt tó helyén viruló kertek alakultak ki. Ezt a területet tófenéknek jelölték, majd a Tókertek, Tókertváros és Kertváros elnevezést kapta. A tervezők az utcákat sakktáblaszerűen alakították ki. 1936-ra már egész nagy területen beépült a Tókert. Miközben az itt lakó szülők a gyárakban dolgoztak, a gyerekek felügyelet nélkül reggeltől estig az utcákon csatangoltak. Hamuth János volt akkoriban a polgármester, akit a város 1933-ban választott meg. Városnéző sétái alkalmával látta a felügyelet nélküli gyermekeket, és elhatározta, hogy menedékházat létesít számukra. Alkalmas épületre a Késmárki u. 22. szám alatt lelt, amely akkor asztalos műhelyként működött. A város megvásárolta az ingatlant, s az addig magántulajdonban lévő épület 1936. október 28-án került Pápa Megyei Város tulajdonába. 1943-ban a Népművelődési Minisztérium óvodává minősítette a menedékházat. Az óvoda a „Pápa Város Kertvárosi Napköziotthonos Óvodája” nevet kapta. Az óvoda vezetését Kiss Jánosné vezető óvónőre bízták.


Nyugdíjba vonulása után 1978. aug. 1-től Antalné Ihász Mária óvónő- fejlesztőpedagógus kapott megbízatást az óvoda vezetésére – mondta az ünnepségen Antalné Ihász Mária. 
Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek az óvodában élményeket élnek át, közösségeket formálnak, amelyek a későbbiekben is tovább fognak élni. A Tókertben lehetőség van arra, hogy az óvoda után az általános iskolában is együtt maradjanak. A Tókertben van összetartás és identitástudat.  Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki az óvodavezetőnek és az intézmény minden dolgozójának, s további sok sikert kívánt. 


A jubileumi ünnepségre Véber Zoltán, volt óvodásuk egy fa domborművet készített, melyet Antalné Ihász Mária és Áldozó Tamás leplezett le, s a történelmi egyházak képviselői áldottak meg. A születésnapi rendezvény végén a hatalmas tortát együtt fogyasztották el a jelenlevők. A 80 éves jubileumi rendezvényen a szülők nevében Gőgősné Bakos Adél búcsúzott Antalné Ihász Máriától és Szücs Bélánétól, akik nyugdíjba mennek. Az ünnepi műsort az óvoda néptáncos csoportja és a nagycsoportosok összeállítása színesítette. 
Boldog születésnapot, Tókerti Óvoda!