Jelenlegi hely

Néptáncosok a színpadon

Javában ropták már ma a táncot a XV. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó résztvevői a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében, melynek tizedik éve ad városunk otthont. A kétnapos rendezvényt az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervezte, a találkozón 20 együttes közel 700 ifjú táncosa lép színpadra. 

 
Baán Éva, a rendezvény szervezője kérdésünkre elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy egyre népszerűbb a pápai találkozó, s idén is érkeztek a határon túlról csapatok. Reméli, mindenki jól fogja magát érezni a két napban. A szakmai zsűriben helyet foglal Csasztvan András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, Kökény Richárd, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes tánckar vezetője, Hahn-Kakas István táncpedagógus, örökös Aranysarkantyús táncművész és Kocsis Enikő Harangozó-és Európa-díjas örökös aranygyöngyös táncművész, koreográfus.
 
Müller Anitától, művészeti tagozat vezetőjétől megtudtuk, elsősorban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának néptánc tagozatos növendékeiből állt össze a csoport. Nevük a pápai híres tanítótól származik, Réthei Prikkel Mariántól, aki legelőször gyűjtötte rendszerbe a magyar népdalokat, s ezért sokat köszönhetnek neki a néptáncosok. A vezető nagyon elégedett növendékeivel, akik sokat készültek, s reméli, büszke lehet rájuk. A csoport tagjainak húzós két napja lesz, hiszen a táncolás mellett a vendégcsoportokat is ők kísérik, nagy örömmel és élvezettel. 
-Az ifjúsági korosztálynak korábban nem volt megmérettetése. Így gondoltuk, hogy felvállaljuk, hogy Pápán megszervezzük. Ez a találkozó kiváló alkalom arra, hogy az ország több néptánccsoportja megismerje egymást és tanuljanak is egymás munkájából. A diákok élvezik a csoportkísérést is, hiszen ekkor sok barátság szövődik köztük, s persze ekkor is tanulnak egymástól – mondta Müller Anita.
 
A pápaiakat a somorjai Csali Ifjúsági csoport követte a színpadon gömöri tánccsokorral. Greman Dorka, a szlovákiai csoport egyik tagja elmondta, náluk körülbelül százötvenen táncolnak a Csali csoportban. Első alkalommal vesznek részt a fesztiválon, remélik, jól szerepelnek. 
A program a Várkertfürdőben éjszaki fürdőzéssel és táncházzal zárul, ez utóbbin a talpalávalót a Németh Dénes Zenekara húzza a színházépület aulájában.
A rendezvény másnap folytatódott, az együttesek zenés-táncos felvonulás keretében a Fő téren keresztül, a Kossuth utcán a Református templomba mentek, ahol dr. Berecz István, Páva-győztes néptánc-előadóművész, a FONÓ művészeti vezetőjének előadását hallgathatták meg.