Jelenlegi hely

Nemzetközi gyerekfesztivál a Zabhegyezővel

A Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete 1992 óta rendezi meg a tavaszi szünet idején Nemzetközi Gyerekfesztiválját, melynek 2012 után az idei évben ismét Pápa város ad otthont. A XXVI. Nemzetközi Gyerekfesztivál résztvevői szerdán érkeztek és a vasárnapi hazautazásig megszámlálhatatlan érdekes és szórakoztató programon vehetnek részt a rendezvénynek helyszínt biztosító Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában.


Mári József, a fesztivál rendezőkért felelős programigazgatója elmondta, egyesületük egyik legnagyobb rendezvénye a gyerekfesztivál, melyet minden évben más városban rendeznek. Pápa nagyon fontos város számukra, a XXI. fesztiváljukat is itt rendezték öt évvel ezelőtt, és már akkor is nagyon jól érezték magukat a gyerekek, és az animátorok is nagyon jól szórakoztak Pápán, sokat köszönhetnek a városnak. Az idei fesztiválra közel 250 gyermek érkezett hazánkból és Románia határ menti településeiről. Az ő szórakoztatásukról megközelítőleg 100 animátor gondoskodik, akik mindannyian a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete önkéntesei. A XXVI. fesztivál központi témájául a múzeumok világát választották, amely bemutatja az őskortól kezdve a középkori lovagokon át a modern festészetig a történelmi korok sokszínűségét.
Arról, hogy a gyerekfesztivál egy igazi vidám forgatag, magunk is meggyőződhettünk. Ottjártunkkor az iskola aulájában fergeteges táncos foglalkozás volt, a szomszédos termekben pedig a legváltozatosabb szórakoztató és kreatív programok várták a gyerekeket. Az egyik helyszínen balett-terembe cseppentünk, egy másik tanterem valódi alkotóházzá alakult, míg a következő szobában szórakozott professzorok csábították érdekes kísérletekre a táborozókat. 


A szelíd viking volt a hangulatfelelős

A rendezvény egyik legvidámabb figurája egy első ránézésre zord kinézetű viking harcos volt, akiről hamar kiderült, hogy a kemény külső érző szívet takar. Minden gyermekhez volt egy-két kedves szava és a fiatalok zsongva vették körül, bárhol is jelent meg. A jelmez Szabó Krisztiánt, az egyesület egyik animátorát rejtette. A győrújfalui fiatalember kérdésünkre elmondta, bárki lehet animátor, csak az a fontos, hogy szeresse a gyerekeket, és örömmel végezzen kreatív tevékenységet. Mosolyogva mondta, ez nem is nehéz, hiszen belül mindenki gyerek marad, így könnyű megtalálni a hangot a kicsikkel. A fesztiválon az ő feladata, hogy lelkesítse a gyerekeket, irányítsa őket a különféle játékokhoz, és senkit ne engedjen unatkozni. Ha kell, maga is beáll a játékokba, és ezzel fokozza a jó hangulatot. 
A szervezők a résztvevő gyermekek számára rendkívül változatos programokkal készültek. Vannak készségfejlesztő játékok, sportprogramok, tehetségkutató verseny és a pénteki fakultatív napon különféle kirándulásokon is részt vehetnek a táborozó 6 és 14 év közti gyermekek.
A szervezők szombaton nyílt napot tartanak, melynek programjaira szeretettel várják a pápai gyermekeket, családokat.