Jelenlegi hely

A nemzeti és a polgári értékek mentén

Rabi István, a Szanyépszer Kft. létesítményfelelőse, a Pápai Polgári Kör elnöke volt a Kiliáni beszélgetések márciusi alkalmának vendége szerda délután. A hagyományosan a Szent József-kápolna és közösségi házban zajló, kötetlen hangulatú rendezvény vidám, súlyos és megindító perceket is tartogatott az egybegyűltek számára. 

A tapasztalt építész a beszélgetés során mesélt életútjáról, családjáról, munkásságáról, mindennapjairól, valamint az általa fontosnak tartott értékekről is.

Építészi tanulmányait a budapesti Műszaki Egyetemen végezte, legelső pápai munkája alkalmával pedig éppen az egykori Kilián-lakótelep környezetének rendbetételével bízták meg. Mindez többek között út- és járdaépítést, illetve fatelepítést jelentett. Rabi István úgy érzi, jól sikerült a hajdani tájrendezés, aminek a mai napig láthatóak az eredményei. Emellett a Szent József-kápolna létrehozásában is tevékenyen részt vett, hiszen az impozáns épület szerkezetépítését a Szanyépszer Kft. végezte el. – Ez a munka számos érdekes megoldást kívánt meg. Ugyanis mind alaprajzilag, mind pedig magassági értelemben íves ez az egész szerkezet, ami olyan kihívás elé állított bennünket, amivel addig még nem találkoztunk. Szerencsére sikeresen megoldottuk a feladatot – jegyezte meg mosolyogva a létesítményfelelős.
Rabi István Tapolcafőn született a család negyedik gyermekeként. Héthónapos korában elveszítette az édesanyját, testvéreivel együtt nevelőanya nevelte fel, akire mindig szeretettel gondol vissza. Húszévesen, másodéves egyetemistaként megkapta második nagy pofonját az élettől: szűk egy hónapra börtönbe zárták, amiért megünnepelte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját. – 1973. március 15-én többekkel együtt letartóztattak. Másnap hajnalban már Baracskán találtam magamat. Óriási, kijózanító pofon volt ez számomra. Rájöttem, az élet nem fenékig tejfel – fogalmazott Rabi István. Megtudtuk tőle, a büntetés hivatalos indoklása garázdaság és rendzavarás volt, azonban mindössze annyit tett, hogy a fővárosi ünnepség után elhelyezett egy Petőfi Sándort ábrázoló rézkarcot a Március 15. téren álló Petőfi-szobor talpazatánál. Hozzátette, arra is volt példa, hogy valaki még ennyit sem tett, mégis börtönbe került.
Rabi István mindig is büszkén vállalta hazaszeretetét, a nemzeti és a polgári értékek melletti kiállását. A Pápai Polgári Kör elnökeként is ezen erények mentén vezeti a jól működő civil szervezetet. – A Polgári Körben az értékeket állítjuk a középpontba. Sosem mások ócsárolásával foglalkozunk, hanem a polgári értékekre helyezzük a hangsúlyt – mutatott rá az elnök, aki szabadidejében szívesen biokertészkedik. Mint mondta, ez az elfoglaltság kiváló kikapcsolódást nyújt számára, ráadásul így rendszeresen friss gyümölcs és zöldség kerül a családja asztalára.