Jelenlegi hely

Múzeumok éjszakája három helyszínen

A város három kiállítóhelye idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű népszerű országos kezdeményezéshez: az Esterházy-kastélyban, a Kékfestő Múzeumban, valamint a Pápai Református Gyűjteményekben szombat éjfélig számos programmal várták az érdeklődőket.
Az Esterházy-kastélyban szombaton este tekinthették meg a hosszú idő után most először az eredeti fényében tündöklő, 26 festményből álló Ősök csarnokát, amely az Esterházy-család őseit ábrázolja. Nagy L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója elmondta, a Nádor-terem előtti folyosószakaszra, a szűkebb értelemben vett Ősök csarnokába közel 70 év után a napokban sikerült visszahozniuk a hiányzó 15 festményt. A múzeumigazgató óriási eredménynek nevezte, hogy a 26 festmény ismét együtt ékesíti a kastély falait. – Mindez olyan komoly szakmai tartalmat biztosít a kastély számára, amely hosszútávon meghatározhatja annak működését, valamint a pápai Esterházy-kastélynak a magyar kastélyok között elfoglalt helyét – fogalmazott Nagy L. István.
Az Ősök galériájában – amely a Nádor-terem előtti folyosót jelentő Ősök csarnokán kívül a kastély két oldalszárnyi folyosóját is magába foglalja – eredetileg összesen 40 festmény volt. A tervek szerint ezek mind visszakerülnek majd a helyükre az épület felújításának befejezését követően, így pedig ismét teljes lesz az Esterházy-ősöket ábrázoló festmények gyűjteménye.
Az Esterházy-kastélyban természetesen tárlatvezetés, továbbá barokk fotózás és mézeskalács-díszítés is várta az érdeklődőket, akik emellett részt vehettek a KELLA zenekar koncertjén, melyen közreműködtek a Szó és Kép Színpad tagjai.

A Pápai Református Gyűjteményekben három állandó és egy időszaki kiállítás volt látható. Ezek a református egyházművészetbe, az intézményben található egyiptomi koporsó és múmia titkaiba kalauzolták el az érdeklődőket. Egy további tárlat témáját Petőfi és Jókai, a két leghíresebb pápai diák szolgáltatta, illetve múzeumpedagógia alkotások is megtekinthetőek voltak. Emellett a természetes színekkel való festés világába bevezető alkotóház tovább színesítette a kínálatot.

A Kékfestő Múzeumban ugyancsak három állandó és egy időszaki kiállítás volt látogatható, tárlatvezetések pedig óránként indultak. Lehetőség nyílt a kékfestő nyomódúcok kipróbálására, saját terítő készítésére, valamint kalandtúrán való részvételre.

A Múzeumok Éjszakáját egy megrázó tragédia árnyékolta be szombaton késő este a Kékfestő Múzeum hátsó udvarában. A Szentivánéji álom című színdarab bemutatása során, előadás közben Tegyi Tibor rosszul lett, és az S.K. Társulat színjátszójának megállt a szíve. A mentők hosszasan próbálták újraéleszteni a köztiszteletben álló pedagógust, aki minden erőfeszítés ellenére sajnos elhunyt. Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője hírportálunknak megerősítette a tragikus hírt.

Szerkesztőségünk nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Tegyi Tibor családjának, hozzátartozóinak, szeretteinek!