Jelenlegi hely

Megtörtént a munkaterület átadás a kastélykerítés felújításához

Ma délelőtt a megrendelő, tervező, műszaki ellenőr és érintett közmű és egyéb szolgáltatók képviselőjének jelenlétében vette át a munkaterületet a kivitelező az Esterházy-kastély kerítésének felújítására. A beruházást az a Miniszterelnökségtől kapott támogatás teszi lehetővé, mely 165 millió forintot biztosított az egykori kapuk és kastélykerítés rekonstrukciójára, restaurálására. A munkálatokat két részre bontották, a kerítés felújításának és újjáépítésének kivitelezése kezdődhet meg a munkaterület-átadással.Mint megtudtuk, a munkaterület-átadáson a tervek pontosítása, a kivitelezés ütemezésének egyeztetése és a munkavégzéshez szükséges feltételek meglétének ellenőrzése zajlott, a tervező és a kivitelező a még nyitott kérdéseket tisztázta, majd a helyszínen is megtekintették a beruházás területét. Molnár István városfejlesztési osztályvezetőtől megtudtuk, az építkezéshez a feltételek adottak, arról pedig, hogy a kivitelezés a legkisebb mértékben zavarja a kastély működését, az építő cég a kastély üzemeltetőjével egyeztet.

A kivitelezés részleteit egyeztették

-A tervek szerint az idén már látható jelei lesznek az építkezésnek, a rekonstruálandó kerítésszakasz alapjának elkészítését mindenképpen szeretné elvégezni a kivitelező. A kerítés rekonstrukciójának és restaurálásának befejezése 2019 januárjában várható, tekintettel a munka bonyolultságára és a speciális anyagok használatára - közölte Molnár István.

A kerítést a kastély déli oldalán - a Fő tér felőli szakaszon - rekonstruálják 143 méter hosszan, itt semmi látható jele nincs az egykori építménynek. A nyugati oldalon 190 méter hosszúságban restaurálják a kerítést, a munka ezen a szakaszon a meglévő építmény megkutatását, felújítását és megerősítését jelenti.
Az újjáépülő kerítésszakasz pontosan úgy fog kinézni, ahogy az a korabeli képeslapokon, fotókon látható, ehhez speciális építőanyagokat, például egyedileg gyártatott téglaburkolót kell készíttetni, ami színben, méretben, formában is megegyezik az egykori burkolóval. Ennek a legyártatása is a projekt része, így nem véletlen, hogy hosszú időt vesz igénybe a kivitelezés.