Jelenlegi hely

Megnyitotta kapuit a XX. Pápai Agrárexpó

Az elmúlt évhez hasonlóan szántóföldi gépbemutatóval vette kezdetét a pápai agrárexpó ma délelőtt. A Juhar utca mellett kialakított bemutató területen 21 mezőgazdasági gépet nézhettek meg munka közben az érdeklődők. A szántóföldön még javában dübörögtek a gépek, amikor a Városi Sportcsarnok mögötti szabadtéri kiállító-területen megkezdődött a XX. Pápai Agrárexpó ünnepélyes megnyitója.

A két évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvény főszervezője az idei évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, melynek elnöke, Győrffy Balázs köszöntőjében elmondta, a pápai agrárexpót húsz évvel ezelőtt a Veszprém Megyei Agrárkamara indította útjára, s az elmúlt két évtized bebizonyította, hogy a rendezvény megtalálta helyét a város életében, regionális szinten és a magyar agrárium életében egyaránt. Az elnök köszönetét fejezte ki Pápa Város Önkormányzatának, aki fő támogatóként most is a rendezvény mellett áll, infrastruktúrát és helyszínt biztosít számukra. Fontos ez, hiszen Pápa Városának és Veszprém megyének a mindennapjaiban az agrárium lényeges szerepet tölt be. Mező- és erdőgazdálkodás, feldolgozás, szőlészet, borászat egyaránt megtalálható a megyében és szűkebb környezetünkben is.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a megnyitón úgy fogalmazott, az agrárexpó szervezésével kapcsolatos feladatok többségét az idei évben a kamara vállalta magára. A város számára azonban így sem közömbös, hogy ez a rendezvény hogy sikerül, nem közömbös az, hogy mennyi kiállítója, mennyi látogatója lesz, milyen programok várják a vendégeket. A megújulás jót tehet a rendezvénynek, az új gazda szeme sok mindent másként, sokkal jobban láthat, mint ahogy a korábbi szervezők látták. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a pápai agrárexpó a kamara egyik legfontosabb rendezvénye lesz az országban. Végül köszönetet mondott a NAK-nak, hogy a város vendégeinek, a kertészeknek, a pozsonyi, a kovásznai és az ógyallai vendégeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítottak.

A XX. Pápai Agrárexpót Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a rendezvény védnöke nyitotta meg. Mint mondta, az új Európai Uniós fejlesztési időszakban a Miniszterelnökség felügyeli a vidékfejlesztési forrásokat. Ez nem azt jelenti, hogy a Földművelési Minisztérium, mely az agrárium helyzetéért felel, ezt a munkát nem tudná elvégezni, sokkal inkább az az üzenete, hogy a mezőgazdaság és az agrárium Magyarország stratégiai ágazata lehet. Egy olyan ágazat, amely az 1990-es rendszerváltást megelőzően a magyar gazdaság húzóágazata volt, azóta azonban már csak legendaként beszélünk arról, hogy Magyarország Európa éléskamrája, hiszen nem túl okos módon elengedtük azokat a piacainkat, amelyek a rendszerváltás előtt a magyar mezőgazdasági termékek legkomolyabb piacát jelentették. Az államtitkár úgy fogalmazott, az agrárium ágazata nem csak a vidékfejlesztés szempontjából fontos, nem csak abból a szempontból fontos, hogy hány embert tudunk foglalkoztatni, hanem abból a szempontból is fontos, hogy a magyar gazdasági függetlenséget, szuverenitást ezen keresztül hogyan tudják támogatni.

A hagyományokhoz hűen az ünnepélyes megnyitón adták át az expó díjait. A Vásári Nagydíjat az évről-évre történő színvonalas megjelenéséért, szép kivitelezésű standjáért a sárvári Taravis Kft kapta. Pápa Város Különdíját a Palio Sztár Kft képviseletében Szőke András vette át. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját a szentgáli IHARTÜ-2000 Erdészeti és Faipari Kft-nek ítélték.Az idei év újdonsága, hogy a Pápai Agrárexpón adták át az Év Segítő Hatósági Szakembere elismeréseket. A NAK, és a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete a díjjal a kistermelők, családi gazdaságok, vidéki turisztikai szolgáltatók részére nyújtott segítő hatósági munkát és hozzáállást ismeri el. A díjazottak közt volt dr. Tóth András, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának hatósági állatorvosa is.

Az agrárexpó elsőszámú szakmai rendezvényeként a délután folyamán Nyugat-magyarországi Agrárfórumot rendezett a Petőfi Sándor Gimnáziumban a Portfolio és az agrarszektor.hu. A konferencián vállalatvezetők, gazdálkodó, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői adtak áttekintést a hazai agrárium helyzetéről, a nyugat-magyarországi agrárvállalkozások és gazdálkodók lehetőségeiről és kihívásairól. A XX. Pápai Agrárexpó közel 130 kiállítóval, 2500 négyzetméternyi szabadtéri és 580 négyzetméternyi fedett kiállítótérrel, számos szakmai, családi és szórakoztató programmal várja a látogatókat szombaton és vasárnap is.