Jelenlegi hely

Megérkezett a vénaszkenner a kórházba

A napokban megérkezett az a vénaszkenner a Gróf Esterházy Kórházba, melyet a Norvég Feleségek Közössége által szervezett karácsonyi vásár bevételéből vásárolhatott a kórház. A Bázisreptéren szolgáló katonák feleségeiből szerveződött társaság nem először gyűjtött a kórház javára, és a múlt év novemberében tartott vásárukon befolyt bevételt is a pápai egészségügyi intézménynek ajánlották fel a Gróf Esterházy Kórház Jövőéért Alapítványon keresztül.

Az adományozók a kórházzal  egyeztetve döntöttek arról, hogy a 2 millió forintos összegből vénaszkennerrel gyarapodjon az eszközpark.

Dr. Vörös Ibolya főigazgató vette át a vénaszkennert a norvég hölgyektől

Az adományt a decemberben tartott ötórai teadélutánon adták át az intézménynek, a vénaszkenner azóta megérkezett és ma vette át a kórház, úgy, hogy a készüléket használó egészségügyi dolgozók ma meg is tanulták a berendezés használatát - tudtuk meg dr. Vörös Ibolya főigazgatótól, aki a kórház egyes osztályainak főnővérei és nővérei jelenlétében vette át a norvég hölgyek képviselőitől az eszközt.

-Ez egy ereket, vénákat kimutató speciális készülék, amit nagyon jól tudnunk majd használni nem csak a gyermekosztályon a lázas, kiszáradt gyermekek diagnosztikai vizsgálatánál, a vérvételnél, hanem a kórház egyéb osztályain kezelt, nehéz vénás betegek ellátásánál is. Ilyen készülékkel még nem rendelkezett a kórházunk, nagyon alaposan informálódtunk arról, hogy a forgalomban lévő eszközök közül melyik a legmegfelelőbb - fogalmazott a főigazgató. Elmondta, a Norvég Feleségek Közösségének 2 millió forintos adományát a kórház még 514 ezer forinttal kiegészítette, így tudták megvásárolni a műszert.

A vénaszkenner nagy segítséget nyújt az összeesett véna megtalálásában

Dr. Vörös Ibolya kiemelte, a készülék másfél centiméter mélységig kirajzolja a beteg vénáit, ez nagy segítséget nyújt azokban az esetekben, amikor a hagyományos módon - a kar leszorításával - nem lehet az összeesett vénát megtalálni. A készülék segítségével elkerülhető, hogy a beteget többször meg kelljen szúrni a vérvételhez.

-A műszer nem csak a vérvételeknél használható, hanem minden véréren végzett beavatkozás során, így infúzióbekötés, vénabiztosítás esetén is - emelte ki.

A speciális készüléket használó szakdolgozók vettek részt az oktatáson

A készülékkel kapcsolatos oktatáson az aktív osztályok főnővérei és nővérei részt vettek, hogy elsajátítsák a berendezés működését és megismerjék használatának lehetőségeit. A gyakorlati képzést a vénaszkenner forgalmazójának szakembere tartotta számukra.