Jelenlegi hely

Lovasok a megújuló Fő téren

Múlt és jelen, hagyományőrzés és sport találkozott ma délután a Fő téren szervezett lovas programon. A Pápai lovasok a Fő téren címet viselő rendezvény a Pápa városközpont funkcióbővítő rehabilitációja című európai uniós projekt részeként valósult meg. Az izgalmas bemutatókkal, előadásokkal és kiállítással fűszerezett programot a Pápai Lovas Club szervezte.  A nagy múltú sportklub 47. évébe lépett, de korántsem jellemző rá a sokéves fásultság, sőt. A lószerető embereket, lovasokat, versenyzőket összefogó klub vezetése fiatalos lendülettel igyekszik minél több érdeklődőt megnyerni e nemes sportnak, hobbinak. E célok mentén szervezték a mai programot is: egyrészről bemutatkozott a sokéves múltra visszatekintő klub, másrészről pedig toborzó jelleget is öltött, hiszen nem titkolt cél, hogy minél több fiatal hódoljon a lovaglás szenvedélyének – tudtuk meg Tóth Kálmántól, a Pápai Lovas Club elnökétől.


Ma délután izgalmas kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik csak egy kicsit is érdeklődnek a lovak és a lovaglás iránt. Dokumentumok, fényképek, serlegek idézték fel a régmúltat, igényesen megmunkált, kézzel készített lószerszámok őrizték a mesterség tradícióit, s mindemellett ott voltak a kiállításon a jelenleg használt munkaeszközök, szerszámok, lovaglófelszerelések. Mindezekkel kapcsolatban bárki, közvetlenül feltehette kérdését a lovasoknak, a mestereknek, a sok dicsőséget begyűjtött versenyzőknek, vagy éppen az állatorvosnak, hiszen a program lényege is ez volt: minél közelebb vinni a lovassportot és a hozzá kapcsolódó mesterségeket az érdeklődőkhöz.

A kiállítás mellett több előadás és bemutató fogta össze mindazt az ismeretet, amit a lovakról tudni érdemes. Szó esett a ló testtájairól, a gyakori betegségekről, a gondozásáról és az ápolásáról. Természetesen az elhangzottakat két kezes jószág segítségével be is mutatták a szervezők. Ott a helyszínen megpatkoltak egy lovat, bemutatták a lópucolás mikéntjét, a nyergelés fortélyait, a futószárazást és az utazáshoz szükséges felszerelést. A jó hangulatú programon sokan meg-megálltak a Fő téren, s talán kicsit közelebb kerültek régi lovashagyományainkhoz és a sokrétű lovassporthoz.

 
Címkék: