Jelenlegi hely

Közel egymilliárd forint kerül Pápára - méltó módon ünnepelnek a reformátusok az 500. évfordulón

Hálát adni, köszönetet mondani gyűltünk össze - így kezdte igehirdetését Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, aki Isten áldását kérte az elkövetkező időszak feladataira. A mai istentisztelet különleges alkalom volt ugyanis, hisz régi tervek válhatnak valóra a reformáció 500. évfordulójára.

 
- Van mit újjáépíteni és ennek örülnünk kell - mondta beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere -, hisz ez azt jelenti hogy a kultúra és a hit ma is él, helyet kér magának. A pápai kollégiumnak van múltja, de a feladat az, hogy jövője is legyen. A segítség azoknak jár, akik bizonyítottak, akik közösségeket tudnak építeni és megtartani. A magyar reformátusság, a magyar kereszténység ilyen erővel bír, nemcsak a templom falain belül, hanem kapuit szélesre tárva szólítja meg az embereket. A magyar református örökségre szüksége van az országnak, jó tudni, hogy van mit újjáépíteni és ebben a munkában az elődöket kell példának tekinteni. A feladat az, hogy a templomaink, egyházi épületeink ne csupán felújított műemlékek legyenek, hanem élet töltse meg ezeket - mondta a miniszter.
Balog Zoltán miniszter beszédét azzal a jó hírrel zárta, hogy az állam 2016-ban 953 millió forinttal támogatja a Pápai Református Kollégium felújítását. Ez az összeg lehetővé teszi, hogy a gimnázium és a református ótemplom épületét is kívül-belül felújítsák. Az ótemplom így majd méltó helyszíne lehet az egyháztörténeti múzeumnak. Ezt az állami támogatást továbbiak is követhetik, hangzott el az istentiszteleten.
 
A fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület nevében Steinbach József püspök mondott köszönetet. Mindent megtesznek azért, hogy élénk gyülekezeti, egyházi élet bontakozzon ki minden téren, mondta.
- Arra törekszünk, hogy élet töltse be a falakat, a reménység és hit a Jézus Krisztusban és így, ezzel a reménységgel és hittel szolgáljuk Isten dicsőségét, a keresztyénség ügyét, valamint nemzetünk és hazánk javát. A most elkezdődő felújítást Isten megsegítő kegyelmében bízva jövőre, a reformáció 500. évfordulójára fogjuk átadni. Reménység szerint minden szervezetten, a tervek szerint zajlik majd, az oktatási intézményben a tanítás a munkálatok során zavartalan lesz - mondta Steinbach József.
 
A hálaadó istentiszteleten részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester, a város oktatási és kulturális intézményeinek vezetői,  a testvéregyházak képviselői, a Dunántúli Református Egyházkerület esperesei és egyházmegyei gondnokai, a Pápai Református Kollégium tagintézményeinek vezetői, munkatársai és diákjai. 
Az ünnepi istentiszteleten az egyházkerület és a kollégium közössége megemlékezett a nemrég elhunyt Kovács Péterről, a gimnázium egykori igazgatójáról, igazgatóhelyetteséről, szeretve tisztelt tanáráról.