Jelenlegi hely

Korszerű intézményi környezet kialakítása a Huszár lakótelepen, az egészségügyi alapellátás számára

Korszerű intézményi környezet kialakítása a Huszár lakótelepen, az egészségügyi alapellátás számára

A projekt azonosítószáma:

TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00027

Kedvezményezett: Pápa Város Önkormányzata (8500 Pápa, Fő u. 5.)

Elnyert támogatás összege: 60.000.000 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt kezdete: 2017. június 1.

Projekt tervezett befejezése: 2018. augusztus 31.

A projekt tartalma:
Pápa Város Önkormányzata 60 millió forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítására, melyben két házi gyermekorvosi, egy felnőtt háziorvosi praxis és három védőnői szolgálat működik.
Az elnyert támogatásból az egészségügyi alközpontként funkcionáló épületegyüttes teljes felújítása, 21. századi igényeknek megfelelő kialakítása valósul meg, illeszkedve Veszprém Megye Területfejlesztési Programjában rögzített prioritási tengelyekhez és intézkedésekhez, melyeknek kiemelt célja a népesség egészségi állapotának javítása, az egészség megőrzése, a gyógyulás elősegítése, az egészséges életmód, sport és mozgás, valamint az egészséges táplálkozás ösztönzése. A fejlesztés illeszkedik a Semmelweis Tervben megfogalmazott célkitűzésekhez is. A Huszár lakótelepi orvosi rendelő teljes felújítása a járási fejlesztési célokkal is szinkronban van, ezek között szerepel a lakosság életminőségének javítása, egészségének megőrzése, a lakótelepi praxisban, körzetben működő egészségügyi szolgáltatók munkafeltételeinek javítása, melyek hozzájárulhatnak az ott dolgozók megtartásához.
Az egészségügyi alapellátásokat nyújtó, több mint 30 éve épült létesítmény jelenleg külső szigeteléssel nem rendelkezik, az épület külső festése hiányzik, a tető helyenként beázik. Az ereszcsatorna és a nyílászárók elhasználódtak, a belső terek elrendezése nem megfelelő, a burkolatok megrongálódtak, a védőnői helyiségben lévő burkolat nem felel meg az előírásoknak, a berendezés korszerűtlen, a mozgáskorlátozottak számára sem parkoló, sem vizesblokk nem áll rendelkezésre.
A felújítás során a belső válaszfalak áthelyezésével és az épület előtti nyitott közlekedő beépítésével optimalizálják a helykihasználást, a helyiségkapcsolatokat és pótolják a hiányzó funkciókat. A közlekedő beépítésével az épület alapterülete 20 négyzetméterrel nő, az átalakítás a jobb helykihasználást biztosítja. Az épület határoló falait és a zárófödémet szigetelik, a rossz hőszigetelésű nyílászárókat, korszerű, műanyag ablakokra, ajtókra cserélik. Az elavult fűtési rendszer helyett újat alakítanak ki: kondenzációs gázkazán, hőtermelővel üzemelő meleg vizes központi fűtési rendszer és modern hőleadó rendszer kiépítésével. A projekt keretében teljesen megújul a rendelőépület elektromos- és gépészeti rendszere, figyelembe véve az energiahatékonysági szempontokat. Megújulnak a belső burkolatok, a falfestések, mozgássérült WC-t alakítanak ki. A beruházás új bútorok vásárlására is lehetőséget nyújt, így teremtve a korábbinál kellemesebb körülményeket a betegek és az ellátó személyzet számára. Az épület körül térkő burkolatos járda és mozgáskorlátozottak számára parkoló készül.
A projekt eredményeképpen korszerű, az egészségügyi ellátás követelményeinek megfelelő, a betegek komfortérzetét javító, és az orvosok, védőnők, asszisztensek számára megfelelő munkakörülményeket biztosító rendelő-együttes áll majd a Huszár lakótelepen élők rendelkezésére.