Jelenlegi hely

Kiállítással állít emléket kerek évfordulójának a Kékfestő Múzeum

A Kékfestő Múzeum 50 éve címmel nyílt kiállítás a legújabb kori fennállásának fél évszázados jubileumát ünneplő intézményben. A műhelyt a neves Kluge-család működtette egészen 1956-ig, ezt követően az épületet és eredeti berendezését műemlékké nyilvánították, majd 1962-ben az ország első textilmúzeumaként nyitotta meg újra kapuit. 2011-től Pápa Város Önkormányzata kezeli a múzeumot.

A kiállítás-megnyitón Reidmár Linda, a Kékfestő Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd felolvasta dr. Domonkos Ottó néprajzkutató, muzeológus gondolatait. A neves akadémikus a mostani alkalomra írt levelében Európa-hírű, kiemelkedő ipari, műszaki és néprajzi értékű intézménynek nevezte a pápai Kékfestő Múzeumot.
Dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében a múzeummal kapcsolatos, az előző évtizedeket hangulatosan megidéző szubjektív emlékeiről beszélt az egybegyűlteknek. – Kívánom, hogy a Kékfestő Múzeum a város működtetésében növelni tudja azt a kiemelkedő látogatószámot, amivel Pápa turizmusának egyik zászlóshajójává vált, egyszersmind lehetőségeihez mérten még tovább fejlődjön – fűzte hozzá a könyvtárigazgató.
A Kékfestő Múzeum elmúlt ötven évét bemutató tárlatot Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa nyitotta meg, aki beszédében alapos történeti áttekintést nyújtott a kékfestő műhely múltjáról, illetve az alapító Kluge-családról. – Mindannyiunk érdeke, gazdagító teendője és szívbéli kötelessége fenntartani, működtetni, táplálni, látogatni, minél mélyebben megismerni, valamint a következő nemzedék számára megőrizni a Kluge-család nagyszerű szellemi, tárgyi hagyatékát. Tisztelt ünneplő közönség! Köszöntsük hát a legjobb kívánságokkal a legszebb férfikorba lépő Kékfestő Múzeumot! – fogalmazott Somfai Balázs.
Az ünnepségen közreműködtek a Bartók Béla Zeneiskola növendékei, míg a rendezvény végén a Szó és Kép Színpad Petőfi-versekből összeállított műsorát is megtekinthették az érdeklődők.

(forrás: papa-ma.hu)