Jelenlegi hely

KDOP-2.1.1/A-09-2f-2010-0002 Turisztikai attrakciófejlesztés Pápán. A pápai Eszterházy-kastély komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése

Kedvezményezett: Pápa Város Önkormányzata (8500 Pápa, Fő u. 12.)
A projekt összköltsége: 1.918.084.565,- Ft
A támogatás összege: 1.621.755.884,- Ft

A PROJEKT SZAKMAI TARTALMA NÉGY FEJLESZTÉSI IRÁNY MENTÉN HATÁROZHATÓ MEG:

1. ÉRTÉK ÉS ÉRTÉKMENTÉS Az e körbe tartozó fontosabb attrakció-elemek a következők: . épület külső és belső helyreállítás és restaurálás: a jelenleg leromlott állagú kastélyépület mind külsőleg, mind belsőleg megújul, kívülről a felújítással párhuzamosan díszkivilágítást kap, a belső terek - a korhű és műemléki környezethez illeszkedő - gépészeti és elektromos felújításon mennek keresztül. . Főúri enteriőr és főúri mindennapok állandó kiállítás a kastélyépület legszebb és eredeti állapotában helyreállított helyiségeiben (stukkók, falfestmények, kályhák, burkolatok, berendezés); . a főúri mindennapok kiállítási útvonalhoz szervesen kapcsolódik az eredeti funkcióját visszanyerő kastélykápolna. A jelenleg könyvtári olvasótérként működő kápolna hitéleti és múzeumi funkciót kap.

2. RENDEZVÉNYEK. Az e körbe tartozó fontosabb fejlesztési elemek a következők. . Egyedi adottságokkal rendelkező rendezvényhelyszín kialakítása: A belső helyreállított (és díszkivilágítással rendelkező udvar) a kastély életéhez kapcsolódó és exkluzív rendezvényeknek és kulturális programoknak is helyet biztosíthat. A felújított helyiségek a hitéleti tevékenységgel is bíró - Európa Nostra díjas - kastélykápolnával exkluzív esküvők megtartására is helyet biztosít, növelve ezzel a turisztikai attrakció hatókörét, vendégeket hozva az exkluzív esküvő-helyszínt keresők köréből. A rendezvényszervezési szolgáltatások nyújtásához kapcsolódó eszközbeszerzési programot az eszközlista tartalmazza.

3. HAGYOMÁNY ÉS MŰVÉSZET. Az e körbe tartozó fontosabb attrakció-elemek a következők: . az épület felújított kiállítótereiben nyer elhelyezést a múzeum három állandó kiállítása: a Nemcsics galéria, Cziráky Lajos hagyatéka, A. Tóth Sándor képzőművész gyűjteménye és egy barokk marionett-bábszínház és ahhoz kapcsolódó színjátszási tematikájú kiállítás.

4. TANULÁS ÉS SZÓRAKOZÁS. Az e körbe tartozó fontosabb attrakció-elemek a következők:
- Gyermekbirodalom kialakítása a keleti szárny földszintjén, ahol múzeumpedagógusok közreműködésével látjuk vendégül az óvodai és kisiskolás csoportokat (osztálykirándulások).
- Régiós szinten egyedülálló (turisztikai területen országosan is egyedi) programelem – 3D-s vetítőterem kialakítása az épület keleti szárnyának földszintjén.
- Országosan egyedülálló programelem és attrakció az interaktív turisztikai tartalommal feltöltött plazmafal vagy holokapu.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt szerződései.

Címkék: