Jelenlegi hely

Jó kezekbe került a húsgyár – Felvázolta terveit az új cégvezetés

Sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a nyilvánosság előtt a pápai húsgyár új vezetése szerdán a nagy múltú üzemben. Frank Liu, az újjáalakult Pápai Hús Kft.-t tulajdonló, hongkongi székhelyű Famous Yield Enterprises társtulajdonosa részletesen beszélt a nagyszabású fejlesztési terveikről is.Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, Magyarország kormánya számára is rendkívül fontos a vállalat sorsa, és sokan dolgoztak azért, hogy jó befektetőt találjanak a gyár élére.
Áldozó Tamás, Pápa polgármestere megjegyezte, míg korábban nyugatról érkezett a tőke Magyarországra és így Pápára is, mostanra ez az innováció keletről jön, elég csak arra gondolni, hogy a város két legnagyobb cége távol-keleti tulajdonban van. A polgármester köszönetét fejezte ki a távollévő Ékes József korábbi országgyűlési képviselőnek, aki a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság elnökeként megszervezte az első találkozót Frank Liu és a városvezetés között. Mint mondta, ez a találkozás több mint három évvel ezelőtt történt meg Budapesten, és attól a pillanattól nagyon hosszú út vezetett el eddig a napig.
– A mi városunk nagyon nehezen képzelhető el a Pápai Hús nélkül, ez a gyár mindenkinek az ügye. Véget ért az az idő, amikor az önkormányzat tulajdonosa volt a cégnek, ettől függetlenül a városnak még van dolga a Pápai Hússal. A jövőre nézve partnerséget és együttműködést kínálunk az új tulajdonosoknak – fűzte hozzá Áldozó Tamás.

Frank Liu a Pápai Hús új befektetőjeként hangsúlyozta, hosszú távú fejlesztési programot indítanak a nagy hagyományokkal büszkélkedő üzemben, majd bemutatta Kovács Lászlót, a vállalat irányításával, növekedési pályára állításával megbízott ügyvezető igazgatót, aki a hazai húsiparban elismert szaktekintélynek számít. Megtudtuk tőle: a húsgyárat tulajdonló Famous Yield Enterprisesnek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban vannak érdekeltségei.
– Cégünknek átlátható, egyenes céljai vannak ezzel a nagy múltú márkanévvel, termékei számára rendkívül nagy lehetőségeket látunk a távol-keleti piacon. Elkötelezettek vagyunk a Pápai Hús mellett, amely véleményem szerint igazi sikertörténetté válhat. Hosszú távú terveket fűzünk a vállalathoz, a magyarországi mellet az exportpiacokkal is komolyan számolunk, többek között a távol-keleti és az egyesült államokbeli üzleti kapcsolatainkat kihasználva segítjük majd a külpiaci terjeszkedést. Jelentős növekedést szeretnénk elérni, az ehhez szükséges tőke a rendelkezésünkre áll – fogalmazott Frank Liu.
Mint mondta, a sajtótájékoztatón jelen volt egy leendő kínai partner, aki készen áll a tekintélyes megrendelésekre, ugyanakkor a már most meglévő megrendelésekkel is le tudják kötni a Pápai Hús teljes kapacitását. Az üzletember nyomatékosította, hatalmas potenciált lát a fejlett magyar élelmiszeriparban és mezőgazdasági szektorban. Véleménye szerint minden adott ahhoz, hogy az ország a kelet-közép-európai régió kapuja legyen a távol-keleti befektetők számára.
Hozzátette, befektetőként készek további működőtőke-injekciót nyújtani a szükséges karbantartási munkálatok és technikai fejlesztések elvégzésére. Frank Liu elárulta, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével a pápai húsgyárról folytatott egyik korábbi tárgyalása érlelte meg benne az üzem megvásárlásának gondolatát. Elmondása szerint lenyűgözte a házelnök elhivatottsága, lokálpatriotizmusa, ő maga pedig ígéretet tett, hogy továbbra is elkötelezett partnere lesz Magyarországnak. A hongkongi befektető a cég új ügyvezető igazgatójával kapcsolatban úgy fogalmazott, Kovács László hozzáértéséhez és rátermettségéhez nem férhet kétség, meggyőző iparági tapasztalatokkal rendelkezik, egyúttal komoly tapasztalata van hazai húsipari vállalatok talpra állításában. Ráadásul tősgyökeres pápaiként és a vállalat korábbi vezető munkatársaként személyesen is elkötelezett a Pápai Hús sikere iránt.

Kovács László kiemelte: a Pápai Hús megerősítését célzó munka sikerének kulcsa a vállalat hazai piaci pozícióinak stabilizálása és a márka külföldi piacokra történő bevezetése. – Stratégiai célkitűzésünk, hogy gyors reorganizáció keretében a kapacitásainkat minél gyorsabban újraépítsük, a céget stabilizáljuk. A Pápai Hús jövőbeni sikere azon múlik, miként tud a márka a termékeivel belépni az új befektető által megnyitott külföldi piacokon, amikben hatalmas lehetőségeket látunk. Kína, a távol-keleti régió, valamint az Egyesült Államok nagy potenciált jelentenek a termékeink számára. Öt éven belül a Pápai Hús jól ismert márka lehet ezekben a térségekben, ehhez megvan a kiváló magyar húsalapanyag, továbbá az elkötelezett és képzett munkaerő, amely ezekből kiváló minőségű terméket készít – mutatott rá az ügyvezető igazgató.
Felvázolta: a vállalat a következő évre a jelenlegi duplájával, közel 16,5 milliárd forintos árbevétellel számol, amelyből mintegy 4,6 milliárd a külföldi exportmegrendelések teljesítéséből származik majd. A termékértékesítés növekedésével összhangban a jelenlegi 680 fős dolgozói létszám már akár 2017-ben 750-re emelkedhet. – 2018-tól 2020-ig folyamatosan növekvő árbevétellel számolunk. 2020-ban a 20 milliárdot meghaladó árbevétel a célkitűzésünk. 2017-ben 200 ezer sertés levágását tervezzük, amely évről évre növekedni fog, mígnem 2020-ra meghaladja a 300 ezret. Termelésünk 2017-ben mintegy 21 ezer tonna lesz, 2020-ra pedig csaknem 27 ezer tonnára nő. A feladatok és a kitűzött célok teljesítéséhez elengedhetetlen a létszámnövelés: a jelenlegi 680 fős dolgozói létszám már akár 2017-ben 750-re emelkedhet. 2020-ra 900 fővel számolunk – tekintett előre Kovács László.
Hangsúlyozta, a következő két-három esztendőben mintegy 2 milliárd forintot szánnak fejlesztésre. – Egy azonnali fejlesztési program elindítása elkerülhetetlen, ha továbbra is a legmagasabb sztenderdek szerint készített, minőségi termékeket szeretnénk kínálni a vásárlók számára. Végre kell hajtanunk a régóta esedékes karbantartási, felújítási munkálatokat, és néhány technikai fejlesztést is meg kell valósítanunk a húsfeldolgozó részlegben. Ezek létfontosságú beruházások, ezek a költséghatékony termelés alappillérei – tette hozzá a cégvezető. Kovács László elmondta azt is, hogy jelentős forrásokat fordítanak majd innovációra, kutatásra, képzésre és marketingre.

A sajtótájékoztatón Frank Liu, Kovács László, Áldozó Tamás és Takács Szabolcs külön köszönetet mondtak a pápai húsgyár azon dolgozóinak, akik a legnehezebb időkben is kitartottak a vállalat mellett.