Jelenlegi hely

Ivóvízvezeték-hálózat felújítás indult a városban

A Harmadik utcában kezdődtek meg a hét elején az ivóvíz-vezeték rekonstrukciós munkálatok a Pápai Vízmű Zrt. beruházásában. A vízellátás biztonságát növelő, a hálózat korszerűsítését célzó projekt hat utcát érint, ebből három a Tókertvárosban található. A munkálatok megkezdése kapcsán dr. Lukács Endre vezérigazgató arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a fejlesztés keretében a régi eternit csöveket modern KPE vezetékekre cserélik.


-A régi vezetékek ideje lejárt, a kötéseknél eresztenek és ezzel vízveszteséget okoznak, de előfordulnak hibák a bekötővezetékeknél is.
A csere során a gerincvezetéket és a bekötőket is kicserélik, ez a Harmadik utca esetében 838 folyóméter gerincvezetéket és 55 bekötést jelent. A vezérigazgató hozzátette, az év végéig hat utcában zajlanak munkálatok, a Tókertben a Harmadik utca mellett a Negyedik és a Nagyváradi utcában, ezen kívül az Esterházy úton, az Avar utcában és a Tapolcafői utca egy szakaszán. A beruházás a vízmű korábbi megtakarításaiból valósul meg, összesen 3,5 kilométer hosszú gerincvezeték cserét jelent 400 bekötéssel, és közel 100 millió forintba kerül.

A fejlesztésről Áldozó Tamás polgármester elmondta, ez is része az Eszterházy Ferenc Tervnek, hiszen minden olyan beruházás ide tartozik, melyet az önkormányzat vagy az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok a helyiek befizetéseiből valósítanak meg. Hangsúlyozta, az egészséges ivóvíz biztosítása az önkormányzat alapfeladata, amit a város többségi tulajdonában lévő Pápai Vízmű Zrt-n keresztül biztosít.  Császár Endre, az érintett tókerti utcák önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy az ivóvíz-ellátás korszerűsítése érinti a városrészt, ugyanakkor a lakók türelmét és megértését kérte az építkezéssel járó esetleges kellemetlenségek miatt. A beruházás eredményeként biztonságosabb lesz az itt élők vízellátása, ez pedig minden érintett számára haszonnal jár – fogalmazott.

Vörös László, a kivitelező cég vezérigazgatója elmondta, az építkezés kevés útburkolat és járdabontással jár, a gerincvezetéket a padkában vezetik, és csak ott bontanak burkolatot, ahol az átfúrással nem megoldható. A most megkezdett Harmadik utcai munka kapcsán arról szólt, a vezetékcserét a Munkácsy iskola környékén kezdték és várhatóan augusztus végére be is fejezik, hogy az iskolai forgalmat és a tanítást ne zavarják. A Negyedik és Nagyváradi utcában a közeljövőben indul a munka, a másik három utcában pedig ősszel dolgoznak majd. A hat utca végleges helyreállítása november végéig megtörténik. Az ivóvíz-vezeték cserét a tervek szerint csak az átkötések idején kíséri majd vízhiány, a járműforgalmat pedig egy forgalmi sávon mindig biztosítják – tette hozzá a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója.