Jelenlegi hely

Iparterületek fejlesztése a pápai Felsővárosban

 

Iparterületek fejlesztése a pápai Felsővárosban 

A projekt azonosítószáma: 
TOP-1.1.1-16-VE1-2017-00003
 
Kedvezményezett:
 Pápa Város Önkormányzata (8500 Pápa, Fő u. 5.)

Elnyert támogatás összege: 602 918 810 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt kezdete: 2018. február 1.

Projekt tervezett befejezése: 2020. december 31.

A projekt tartalma:

Pápa Város Önkormányzata 600 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program második körében megjelent Ipari parkok, iparterületek fejlesztése című kiírásra benyújtott pályázatával.

A pályázat illeszkedik a TOP gazdaságfejlesztési beavatkozási céljaihoz, vagyis a belső energiaforrásokra épülő, gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-ösztönző térségi és helyi  gazdaságfejlesztés, a helyi gazdaságfejlesztéshez szükséges önkormányzati  üzleti infrastrukturális háttér és szolgáltatások támogatásához. A támogatási konstrukció az önkormányzati tulajdonú iparterületek, ipari parkok kialakítását, fejlesztését, alapinfrastruktúrával történő ellátását és bővítését célozza, a benyújtott és pozitív elbírálásban részesült pályázat e célokat fogalmazta meg a Felsőváros fejlesztésére.

A projekt keretében megújul a Szabó Dezső utca útburkolata a 83-as számú főútig: pályaszerkezetét 20 éves élettartamra, D (nehéz) forgalmi terhelési osztályra tervezik, ezzel erősítve a közlekedésbiztonságot. Ezen túl burkolatmegerősítési munkálatok zajlanak majd az utcában, megújulnak az ingatlanbejáratok, a beton járdaburkolatok, az út mentén kiemelt szegélyek épülnek, kiemelt szegélykövekkel látják el az ingatlan bejáratokat és az átereszek keresztezését, továbbá körülbetonozzák az átereszeket. Az útfelújítás tartalmazza a forgalomtechnikai elemek kihelyezését és az úttartozékok kialakítását. A projekt keretében megújul az utca vízelvezetése, megtörténik a közművek korszerűsítése és a zöldterületek helyreállítása, újak kialakítása.

A Szabó Dezső utca felújítása és a 83. számú főútra való kivezetése a már itt működő és betelepülni kívánó gazdasági társaságok számára nyújt jobb megközelíthetőséget, ugyanakkor a dolgozók munkába járásának infrastrukturális körülményeit is javítja. A projekt eredményeként a Szabó Dezső utca környékén új zöldmezős területek válnak elérhetővé, melyek a meglévő vállalkozások bővítéséhez, új vállalkozások betelepüléséhez is hozzájárulnak a felsővárosi iparterületen.

A projekt kedvezményezettje Pápa Város Önkormányzata, konzorciumi partnere a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A kialakítandó iparterület üzemeltetését az önkormányzat tulajdonában lévő Pápai Ipari Park Kft. végzi majd, az ő feladatuk lesz a feltárt területek értékesítése, bérbe adása, kezelése.