Jelenlegi hely

Helyi érték a Forrás Tanösvény

Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága elfogadta a „Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca-patak és forrásvidéke a közvetlenül hozzákapcsolódó tanösvénnyel” felvételét a helyi értéktárba. A népszerű kirándulóhelyre eddig is kincsként tekintettek a tapolcafőiek és az idelátogatók, de most ez már hivatalosan is része a települési értéktárnak. A helyiek most azon dolgoznak, hogy összeállítsák az ajánlást a megyei értéktár számára is.Az árnyas, gondozott sétaút a helyiek lelkes munkájának köszönhető. A történet 2010-re nyúlik vissza, amikor több mint 40 év után ismét felszínre tört a forrásvíz. A Kertbarát Kör akkori elnöke, Horváth Endre vetette fel az egyik összejövetelükön, hogy tisztítsák ki a medret és környékét. A helyieket nem kellett sokáig biztatni, 2010. október 30-án összefogtak és igazi őszi nagytakarítást tartottak. De ha már szép lett a patak környéke, akkor legyen ott egy tanösvény is, gondolták a tapolcafőiek. A gondolatot tett követte, a református egyház jóvoltából akkora területhez jutottak, hogy sikerült kialakítani a lejárót, valamint kerültek információs táblák is a patak partjára, mesélte Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke.

Somogyi Zoltán elnök az Örvény-tónál

A Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. Azt követően is tovább fejlődött az ösvény, hiszen ivókutat, több garnitúra asztalt és padot, valamint szalonnasütőt is birtokba vehettek a kirándulók. A támogatóknak köszönhetően egy malomkerék is került a forrásokhoz. A helyiek azóta is gondozzák a tanösvényt, melynek leglátványosebb pontja az Örvény-tó. Ennek érdekessége, hogy a tófenéken méterenként tör fel a forrásvíz, ami tiszta, finomszemű homokot hoz magával a vízfelszínre, kivételes látványt nyújtva. Ide egy csónakot is kikötöttek a kertbarátok, aki szeretne, ringatózhat a tavacska vízfodrain.

A tapolcafőiek büszkék a kincsükre, de nem irigyek, szívesen megosztják bárkivel, csupán annyit kérnek a kirándulóktól, hogy vigyázzanak rá, ne szemeteljenek, tartsák tisztán a patak partját. A helyiek idén is megszervezték a Forrás Napját, melyet ezúttal a Kertbarát Kör tagjai babgulyással, kötetlen programokkal ünnepeltek. A következő program a hónap végén lesz, az érdeklődőket szeretettel várják szeptember 30-án a szüreti felvonulásra, mely szép hagyománya a településnek.